Reklama

Reklama

Miyamoto Musashi: Sōken ni haseru yume

  • USA Musashi: The Dream of the Last Samurai
všechny plakáty

Obsahy(1)

Příběh se zaměřuje na Mijamota Musašiho, jednoho z nejznámějších šermířů japonské historie. Upřednostňoval styl Hyouhou Niten Ichi-ryuu, tedy boj s dvěma meči a napsal známé dílo, Knihu pěti kruhů, která bývá často přirovnávána k Umění války od Sun-c’ua, pokud jde o proniknutí do taktiky a strategie. Tento film, převážně zpracovaný dokumentárním stylem, pojednává o tomto legendárním samuraji a jeho životě. (Jigvell)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Uf, tohle je podivný, některé věci jsou dobré (Musaši rozhodně není mytizovaný a je představován bez zbytečných příkras), jiné ohavné (hnusná 3D animace vypravěče a jeho hloupé výstupy) a některé jsou jen a pouze divné (veškeré souboje jsou komentovány nějakým podivným zpěvem, někde mezi japonským folkem a .... Něčím divným). Docela fajn jsou anime pasáže, ale jako celek se to rozpadá a je řečený jen naprostý základ a i z něj některé věci chybí, navíc je tu naprosto debilní pasáž o evropských rytířích středověku, která je dosti nepřesná a tak nějak mimo. Ne, tohle si i přes svoje klady víc jak průměr nezaslouží. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto špičkový animovaný "polodokument", který velice vhodně a názorně vypráví, popisuje a zvažuje život a způsob boje nejlepšího šermíře všech dob Miyamota Musashiho. Nedělá z něj žádného "poloboha martial arts", ani comixovou ikonku, ale vypráví o něm jako o velmi kontroverzním člověku. Tento dokument také velmi detailně rozvádí způsoby boje a válčení zejména ve středověku až k první světové válce. Velmi poučné a zajímavé!!! ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Japonské edukativní pořady mívají skoro jako pravidlo dvojici "avatarů", tedy v různém stupni otravné animované postavičky, které uvádějí či komentují např. hraný obsah, a dost často jsou jaksi přes míru. Mají sloužit jako "nenásilný prvek", jak nudnou historickou, technickou, drillovou složku odlehčit. Tady to poměrně funguje, brzdí suchopárné vyprávění o reálném Musašim (ne o jeho fikci z beletrie), úvahy o původu jeho stylu, uvedení do historických souvislostí v době jeho života i v době použití jeho mýtu a bušida pro vojenskou propagandu 20. století... Zvláštní mix reálných současných záběrů, 2D animovaného příběhu Musašiho stylizovaného jako černobílý film z 50. let a 3D animace vypravěče a jeho asistentky... ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Originalny animovany dokument, ktoreho cielom je vrhnut trochu svetla na legendarneho samuraja Miyamota Musashiho. Na jednej strane infantilny humor anime "narratora", a na druhej obrovske mnozstvo kvalitnych informacii v rychlom slede. Pre neznaleho tematiky musi byt podla mna dokument dost narocny, nakolko niektore fakty su podavane bez blizsich suvislosti ci casovo poprehadzovane. ()

Reklama

Reklama