Reklama

Reklama

ČT Live - Katapult

(koncert)
Hudební / Dokumentární
Česko, 2005, 58 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1974 a původní název skupiny, ze které vlastně Katapult vznikl, byl MAHAGON. Obsazení: O. Říha, J. Šindelář, V. Krampol. Kapela působila v Plzni a Západočeském kraji a jednalo se o jednu z nejpopulárnějších skupin. Koncem roku 1974 "orgány státní moci" vydaly na Mahagon totální zákaz činnosti v západočeském kraji, a tak se kapela doslova ze zoufalství přemisťuje do Prahy, kde získává takzvané "přehrávky", tj. povolení ke hraní. Stává se oficiální pražskou skupinou a je registrována u Okresního kulturního střediska Praha-západ. Záchranná operace se podařila zejména proto, že komunistická moc na úrovni krajů nesahala z kraje do kraje. Dne 7. srpna 1975 se Mahagon po neúspěšném jednání se stejnojmennou pražskou skupinou (Petr Klapka) oficiálně přejmenovává na KATAPULT. Problém s názvem vyřešil Kohout, který přichází právě od skupiny Katapult, která existovala přibližně jeden rok, vydala jeden singl a rozpadla se. (Sodoma, Kohout, Fořt, Kulhánek, Větrovec, Kubík). Nikdo z muzikantů proti "uloupení" názvu neprotestoval, takže vznikla kapela, která odehrála několik koncertů v následovném složení: O. Říha (kytara, zpěv), J. Šindelář (baskytara, zpěv), A. Kohout (bicí), L. Podubecká (zpěv), V. Krampol (percussion). Ještě v témže roce odchází V. Krampol a posléze L. Podubecká. Základní sestava Katapultu se koncem roku krystalizuje do závěrečné podoby: Říha, Šindelář, Kohout. Absolvují velké množství "klasických" venkovských tancovaček a občas odehrají koncert. Vzniká původní český repertoár včetně dnes už "nesmrtelného" hitu Mají si kde hrát. Skupina Katapult tak přežila v plné slávě neuvěřitelných 30 let, které oslavila koncertem ve své domovské Plzni, kde jsme také pořídili náš televizní záznam. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

sportovec 

všechny recenze uživatele

V dobách nejtemnější normalizace to byla právě tato skupina, která prolamovala příkrov "veličin" jako PLANETY, Pavel Liška, PLAMENY (to byla oficiální skupina ÚV SSM sedmdesátých let) a mnohé další "angažované" šunty té doby. Jednoduchost a údernost jim vydržela "napořád". Nepitvořit se znamená být v tomto případě zkrátka svůj a přesvědčivý. Průzračnost KATAPULTu je v tomto ohledu opravdu jedinečná. A vzácná. ()

GASTON73 

všechny recenze uživatele

Seznam skladeb a autoři DVD 1. Porádnej beat (Oldřich Říha/Oldřich Říha) 2. Jen jednou dostat šanci (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 3. Jsou špatný dny (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 4. Maturant (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 5. Tichá pošta (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 7. Vojín XY (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 8. Lesní manekýn (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 9. Všechno nebo nic (Steve Marriott, Ronnie Lane/Oldřich Říha) 10. Láska je ztracená hra (Oldřich Říha/Oldřich Říha) 11. Do klína ti padaj tvoje dlouhý vlasy (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 12. Chodníkový blues (Oldřich Říha/František Gellner) 13. Stovky hotelu (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 14. Já nesnídám sám (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 15. Šel zvolna (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 16. Dvě růže krepový (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 17. Máš na to být víc (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 18. Hlupák váhá (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 19. Katapult (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 20. Pulnocní závodní dráha (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek, Milan Flanderka) 21. Až (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) 22. Smutná nevěsta (Oldřich Říha/Jaroslav Machek) 23. Nekdy príšte (Oldřich Říha/Pavel Púlta) 24. Vlaky v hlavě (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) BONUSY Stovky hotelů (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon 1979) Půlnoční závodní dráha (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek, Milan Flanderka) (Supraphon 1976) Až (Zachovaná Část), (s Cimbálem) 1985 (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon 1979) Modrý z nebe (Oldřich Říha/Pavel Púlta) (Supraphon 19787) Sem tam (Oldřich Říha/Pavel Púlta) (Supraphon 1989) Chodníkový blues (Oldřich Říha/František Gellner) (Supraphon 19790) Jen jednou dostat šanci (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon 1979) Až (Verze 2005) (Oldřich Říha/Ladislav Vostárek) (Supraphon 1979) ()

Reklama

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Katapultem jsem odkojenej a jeho písničky znám snad i pozpátku, ale tohle dývko je totální průser a ty tři hvězdy jsou jen proto, že Katapult za ten průser v podstatě nemůže. Písničky jsou super, ale vše ostatní je špatně!!! Tragicky špatně!!! A to mě mrzí. A tento názor (a podobný) má každý, s kým jsem o tomto DVD diskutoval. Proto mi nejde do hlavy zdejší hodnocení. Jsem fanoušek Katapultu, ale tenhle trapas fakt nezkousnu... ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama