Reklama

Reklama

Deset stupňů ke zlaté

(pořad)
Soutěžní
Československo, 1975

Obsahy(1)

Vědomostní soutěž ze 70. let minulého století. Moderátor Přemek Podlaha a asistenka Zuzana Neubauerová nás provázeli pořadem, jehož cílem bylo dostat se na poslední desátý schod a získat možnou finanční odměnu. Soutěžilo vždy více účastníků v různorodých tématech. Každý účastník měl své téma. V jednom kole mohl například soutěžit někdo s vědomostmi o historii, jiný o vaření. Po správné odpovědi postoupil soutěžící o pověstný stupínek výše. Při špatné odpovědi samozřejmě pro dotyčného hra končila. (Hennes)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tento pořad navázal na svého staršího předchůdce ze šedesátých let (postup do dalšího kola bez odebrání květinky). Zatímco předchůdce byl ryze odborný a nejen bylo obtížné rozeznat, kdo je odborník a kdo soutěžící, normalizační pokračovatel byl citelně poznamenán zásahy komunistických sekretariátů a byla také patrná snaha o jeho odlehčení (deelitalizace). Přesto i v této době si zachovával vysokou úroveň a pro deseti- a statisíce televizních diváků byl zdrojem skutečného poučení (soutěžilo se po oborech typu dějiny umění, zeměpis apod.). Dnešní doba může na toto pojetí jen nostalgicky vzpomínat. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si z dětských let. Vědomostní soutěž s Přemkem Podlahou a jeho asistentkou Zuzanou Neubauerovou. Soutěžilo se v různých oblastech a odvětvích znalostí a v jednom díle neměli soutěžící stejná témata. Takže se mohli setkat například soutěžící v oblasti historie se soutěžícím ve znalostech třeba gastronomie. Po zodpovězení správné odpovědi postoupil soutěžící vždy o pověstný krůček nahoru. Po dosažení 10 schodu se stal vítezem a obdržel finančí hodnotu. Při nesprávné odpovědi účast pro soutěžícího skončila. K dosažení 10 schodu jeden díl samozřejmě nestačil, takže jak píše Karlos80 došlo na obligátní a zbytečnou otázku "Přijdete příště" ? ()

Reklama

marty119 

všechny recenze uživatele

Když tu čtu onu chválu na "dobrou, poučnou, nepovrchní" soutěž, nedá mi to... Ještě si zlehka pamatuju a když je potřeba, lze si připomenout - však pohledejte na netu. Krom pár světlých momentů unylý, pseudoodborný běs prodchnutý stranickou propagandou. Samozřejmě, ve srovnání např. s Křeslem pro hosta to byla struhující akční podívaná... ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, vzpomínám si, svého času populární vědomostní tv soutěž (asi jako dnes Riskuj, MIlionář nebo Máte padáka) na pokračování (každé kolo o jeden stupínek výš) a Přemek Podlaha se závěrečnou mimo soutěžní ale obligátní otázkou..."Přijdete příště"?:-) ()

Čtec 

všechny recenze uživatele

To byla znalostní soutěž! Obávám se, že dnešní podobné se jí - hlavně vinou všudypřítomné povrchnosti - nemohou ani přiblížit. Kdo chtěl tenkrát postoupit do vyšších kol, musel být v daném oboru skoro profík. Dodnes si vzpomínám na toho gymnazistu, který soutěžil na téma Historie železnic (a taky tam zahrál na piáno Bugatti step). Později se stal mluvčím Českých drah... ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama