Reklama

Reklama

Zona sur

  • USA Southern District
Trailer

Obsahy(1)

Příběh dobře situované rodiny se odehrává v bolívijské metropoli La Paz. Přepychový a zdánlivě harmonický svět komfortu se vinou vnitřních i vnějších tlaků začne dramaticky hroutit. Rodina se musí vyrovnávat s nastalými společenskými změnami, které odhalují úpadek bolívijské buržoazie. (MFF Cinema Mundi)

Recenze (2)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

CINEMA MUNDI 2010 ZONA SUR je označení pro oblast, ve které žijí ty nejbohatší vrstvy, ale paradox spočívá v tom, že geograficky žijí nejníž, tj. v tom nejjižnějším okrsku Bolívie. Údajně nejlepší bolivijský film minulého roku (2009) je ale plný paradoxů, protože život smetánky líčí za pomocí schémat a klišé západních seriálů o vyšších vrstvách (viz stylizace plakátu), jenže chce nejspíš poukázat na úpadek etických hodnot buržoázních rodin. Omšelé téma, v rámci kterého ve filmu nefunguje ani ta základní konstrukce vedoucí k dramatické komplikaci v poslední třetině (proč mezi sebou paní domu a sluha tají určité věci, když se předtím k sobě chovají tak, jak se chovají?), je povýšeno stylistickými prostředky - kamerou komplexně pojímající prostor v 360°. Ne že by se mi z neustále se točící kamery, která veškeré dění uzavírá do jednoho začarovaného kruhu, z kterého není úniku, dělalo špatně; "jen" jsem nepřišel na klíč, proč zrovna tato figura byla zvolena vzhledem k formální stránce a formě díla vůbec. Ve výsledku prázdný film plný prázdných scén a prázdných dialogů, ale s oduševnělou stylistickou stránkou, která se vyjeví také jako prázdná. A hlavně: je to k vyprázdnění nudné, protože to má být umění. Asi. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Elegantně natočená drama ze současného života lepších lidí v Bolívii naznačuje jejich úpadek materiální i mravní. Rozvedená matka vede upadající firmu, rozmazlený synáček spí s přítelkyní a dcera má také milenku, jen děti si hrají, kolem je služebnictvo....Technicky vynalézavé dílo. ()

Reklama

Reklama