Reklama

Reklama

Szczurołap

  • angličtina The Rat-Catcher (neoficiální název)

Obsahy(1)

Profesia likvidátora potkanov v Poľsku je na úpadku. V čase, keď si každý človek môže v supermarkete sám kúpiť jed na potkany, sa stáva táto práca nadbytočnou. Málokto však vie, že tieto zvieratá nie sú iba tvory, ktoré bezhlavo pátrajú po jedle. V skutočnosti k ich odchyteniu a následnej úplnej likvidáci, je potrebné omnoho viac, než jednoduchý jed na potkany.
Film svojou atmosférou a obrazom ponúka nový rozmer tvorivých postupov v dokumentárnom filme. Za kamerou stála legendárna postava Poľskej kameramanskej tvorby, Piotr Sobociński. (Kopfrkingl)

(více)

Recenze (3)

Hamaradža 

všechny recenze uživatele

Mám rád zvieratá (vrátane potkanov) a sledovať ich utrpenie mi nie je príjemné - najmä krutá úvodná scéna s mnoho hodín trpiacim jedincom. Inak ide samozrejme o prvotriedny dobový dokument so silným politicky-metaforickým podtónom. ()

Reklama

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

O posledním skutečném polském krysaři. Povídá nám o řemesle věcně a smutně, přesně tak jak bych čekal. Nejprve si je musí vykrmit, získat si jejich důvěru až za ním běhají jako domácí mazlíčci. Potkani jsou chytří, ale on je chytřejší. Když už mu bezmezně věří, vyvede si je ven na volné prostranství a nasype jim jed. Chybí mu už jen ta píšťala. Vidí jak umírají jejich kamarádi a přesto žerou dál, co jim dává. Nevěří, že by byl schopný je podvést. Ale on je zradí! To patří k povaze krysaře. Proto to tajemno kolem něj. Vcítění se, splynutí a pak zrada. Takto vyhubí asi 90% populace v místě. Pak teprve začíná skutečný boj. Postupně zabije i ty nejchytřejší, až zbude jeden nejvyšší a i ten nakonec podlehne tajemné moci krysařově. Velmi silný dokument a velmi realisticky drastický. Výborně nasnímaný a stylizovaný. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama