Reklama

Reklama

Grossmejster

  • Sovětský svaz Гроссмейстер (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Sovětský šachový velmistr Sergej Chlebnikov patří mezi nejlepší světové hráče, avšak úspěch na velkém turnaji se mu kvůli jeho lpění na taktických finesách a na hře na krásu vyhýbá. Jeho hru ovlivňují i problémy z osobního života, které si přináší za šachovnici a při partiích se jimi nechá rozptylovat. I přes to se mu podaří uspět na Turnaji kandidátů a následně si zahrát o titul mistra světa v šachu. (Castrator)

(více)

Recenze (1)

Castrator 

všechny recenze uživatele

V první polovině je film hlavně o osobním životě šachového velmistra, poté se už zaměřuje především na šachy, na turnaj a na hlavní souboj. Soukromý život hlavního protagonisty ale úplně opomenut nezůstane. Nejsou zde žádné šachové lapsy známé z jiných šachových filmů, asi proto, že si zde malé roličky zahráli i Korčnoj a Tal a celkově mají Sověti-Rusové o šachách přehled. Pěkně je znázorněno propočítávání variant během partie a závěr poslední partie zápasu je parádní šachový napínák zakončený efektní kombinací, V roli statisty se ve filmu objeví Mark Tajmanov, když přebírá ocenění za první místo. Byly zde použity záběry ze šachové olympiády ve Skopje (1972), na které se československé družstvo (Hort, Smejkal, Filip, Jansa) umístilo na 4. místě. Nejlepší šachový film, který jsem viděl. ()

Zajímavosti (3)

  • Ve filmu si malé roličky zahráli nejlepší sovětští šachisté té doby, Michail Tal a Viktor Korčnoj. Objeví se zde i Mark Tajmanov, na stupních vítězů přebírá cenu pro vítěze. (Castrator)
  • Všechny partie a pozice na šachovnici, které se ve filmu objeví, jsou reálné, z šachového hlediska dávají smysl, velmistři provádí skutečně velmistrovské tahy. (Castrator)
  • Záběry z turnaje kandidátů byly pořízeny při šachové olympiádě ve Skopje roku 1972. (Castrator)

Reklama

Reklama