Reklama

Reklama

Rallye Dakar - 30 let historie

  • Francie Dakar, 30 ans de petites et grandes histoires
všechny plakáty
Francie, 2008, 101 min

Obsahy(1)

Všechno začalo ranním výstřelem v Paříži , ve městě na Sieně, 26. prosince 1978. Na druhý Svátek vánoční startují z pařížského náměstí Trocadéro závodníci, kteří se zapíší do historie nejtěžší dalkové rallye světa. Tito průkopníci mají jen nejasnou představu o tom, co to znamená 10 000 kilometrů napříč severní Afrikou. První etapa vede na jih do Marseille. Před odjezdem nastává pod Eiffelovou věží výjimečná chvíle, něco jako modlitba, ve které závodníci prosí o vítězství. Odpověď však budou znát až za 18 dní. Po tříkilometrovém prologu do Montlhery si to namířilo 182 vozidel k marseillskému nábřeží a pak lodí do Alžírska. První okamžiky velkého afrického dobrodružství začínají... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem záběry krajiny a kromě písku a až na výjimky placky nic. Nedivím se , že to přesunuli do Jižní Ameriky, odkud chodí atraktivnější záběry. Dokument je odvyprávěn v rychlém tempu ale nic nového co bych neočekával jsem se, snad kromě písečné bouře , nedozvěděl. Dokuument má navíc takové zašlé barvy a je moc dlouhý. ()

Forsetino 

všechny recenze uživatele

Prvních pár minut z úplných počátku Dakaru mě bavilo, ale následně se to zvrhlo v sestřih rozhovoru s jezdci (zpravidla francouzskými) z jednotlivých let. Úplně jsem postrádal jakékoliv číselné podklady (mapy, délky tras, časy, rychlosti apod.). Navíc mě iritovalo rozmazávání reklam na vozech a kombinézách jezdců. Kategorie kamiónu jakoby totálně neexistovala. O legendě Dakaru, Karlu Lopraisovi, který 6x vyhrál nepadla ani slovní zmínka... Na to, že se mu říká Pan Dakar i mezi závodníky, tak je to až trapná hrubka! Příliš útržkovité, bez faktů. Nedozvěděl jsem se nic ani o závodnících, kteří položili život... Nicméně můj obdiv tato banda dobrodruhů má a já smekám kloubouk. Hodnotím však dokument a 30 let tak známého závodu takhle odfláknout, to snad raději netočit nic! Bylo to ve stylu sestřihu, který vidíme po každé etapě, jsem zklamán :( ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Pokud očekáváte, že se dozvíte vítěze rok po roce, že si z tohoto dokumentu odnesete jen a je historické milníky Dakaru, tak jste na omylu. To by fakt nudilo. Název je tedy zavádějcí. Ve skutečnosti jde o pár vybraných zajímavých momentů, či ročníků, které vybrali producenti. Zda jsou zvolené příběhy opravdu ty nejlepší z Dakaru fakt netuším. Zajímavé sice jsou, ale mnoho ostatních (možná lepších) zůstalo opomenuto.. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Příběhy, které Dakar za prvních 30 let napsal, jsou pětihvězdičkové, takže tento dokument rozhodně stojí za vidění. Bohužel jeho zpracování je poměrně slabé. U některých příběhů bych uvítal ještě trochu víc kontextu. Sice se dá asi všechno dogooglit a kvalitní dokumenty mě k aktivnímu hledání dalších informací většinou vyprovokují, ale to se v tomto případě nestalo. Rušivé je také rozmazávání tabákové reklamy. Ze začátku, jak člověk pátrá po důvodu rozmazaných záběrů, to odpoutává pozornost od samotného dění. Celkově to kazí dojem - místo atraktivních záběrů totiž u posádek sponzorovaných tabákovými firmami vidíme jen pohybující se čmouhy. Docela zamrzí také absence informací z kategorie kamionů. Beru, že u nás se jí díky úspěchům našich posádek věnuje větší pozornost než jinde, ale v tomto dokumentu to hraničí s ignorací této kategorie. Škoda, myslím že tyhle dakarské příběhy se daly zpracovat mnohem atraktivněji. Dokument však působí, jakoby vznikal s minimálním rozpočtem a v časovém pressu. ()

Reklama

Reklama