Reklama

Reklama

Sbohem soudruzi

(seriál)
  • Německo Lebt wohl, Genossen! (více)
Německo / Francie / Rusko / Finsko, 2012, 6x52 min

Obsahy(1)

Evropská sága, která mapuje situaci před rozpadem celosvětového socialistického režimu.  Každý díl cyklu začíná stejně - fiktivním rozhovorem otce, kterému bylo v roce rozpadu SSSR (1991) třiatřicet let, a dcery Gagariny, studentky historie, která vyrůstala s matkou v cizině. Otec nostalgicky vzpomíná na ideologii socialismu, zatímco dcera touží uvádět věci na pravou míru, aby se nezapomnělo... Zároveň chce vědět, jak je možné, že největší světové impérium všech dob - se všemi svými satelity, armádami a bezpečnostními složkami se vzdalo bez jediného výstřelu. Proč a jak k tomu došlo?
Jednotlivé díly:  1.-Vítězství
2.-Hrozba
3.-Naděje
4.-Šok
5.-Vzpoura
6.-Kolaps (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Zprostředkování individuálních reflexí období konce komunistického bloku z časového odstupu 20 let s hezkým, emotivním spojením ostalgických výpovědí, záběrů (oficiálních i soukromých) a hudby. Slušná učební pomůcka pro přiblížení zákonitostí a absurdit doby i vztahu jednotlivce a velké historie. 3-4* ()

adamulefa

všechny recenze uživatele

Jednoducho mňa to nezaujalo. To, že som videl som prvý diel na Cinematiku aj za prítomnosti režiséra a celého štábu, primátora Piešťan a Božidary Turzonovovej na to nemalo, žiaden vplyv. Animované vsuvky, ktoré mali byť akože vtipné boli vložené podľa mňa dosť nasilu, takisto ako celá záležitosť s dievčinou a jej otcom, ktorá sa mi tam nehodila... A čo malo byť to s tým pauzovaním a opätovným púšťaním videa? Dosť mi to liezlo na nervy! Ach. Celkové spracovanie mi vadilo. Kvôli týmto chybám som sa nemohol naplno venovať priamo dokumentu a tomu čo chcel povedať. A to je škoda. Videl som kopec dokumentov o nežnej revolúcii, ale ani jeden priamo o rozpade CCCP. Keďže som nevidel všetky diely nehodnotím hviezdami, avšak musím povedať, že nemám moc chuť pokračovať s ďalšími dielmi. Cinematik 2012 ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Historie instantní vstřícná masám či spíše >dějepiss< pro hloupé? . . . Hm, plkačky brnkačky tlachy plác, d.m.s.n. ale asi zase někde udělali soudruzi z endéer chybu... Taková >dederónská náhražková< "Mischkaffee" místo >pravé brazilské< "Espirito", že... °-[ - - - P.S. (5.5.) Sakryš, igitátor hnedle žasne, jak málo dnes stačí stádu ke štěstí. Ale tak ono stačí se jen podívat, jaký postsoudružský ksindl dnes ovládá tu naši neobolševickou kaputalistickou zemi krásnou na pohled... A bude hůř děcka, bude hůř! Za stálého spokojeného pobekávání směr jatka... Kvazisláva! %-o - - - - - (Sledováno na aprílmájovém >soudružském prostoru< , hodnocení 40., komentář zde otrávený jako čertoffsky šestý - soudružsky prvomájový jara gla-sytosti 2012) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

5. Rebélia: Televízia sa rozhodla odvysielať k príležitosti 17. novembra práve túto jednu časť seriálu, takže ho sledujem takmer od konca. Po uvoľnení v ZSSR vo forme perestrojky a glasnosti za Gorbačova sa to rýchlo prenášalo do všetkých socialistických krajín. Najviac pozornosti sa venuje Nemecku, ČSSR je trochu na okraji záujmu seriálu, uvidime len Havla a Dubčeka na pár minút. Aj v Ruskom seriáli sa otvorene priznáva zaujímavý moment, síce len pre prípad Rumunska s násilnou revolúciou, ale vidím to univerzálne, ako zložky štátnej bezpečnosti chceli postupne prevziať moc a maskovali to revolúciou. Inak seriál dáva ucelený obraz, podrobnejšie to asi nešlo, ak má byť o všetkom a o všetkých. (18.11.2016) 4. Precitnutie: Tento diel na mňa urobil silný dojem. Prvé prejavy nespokojnosti so sovietskym impériom prichádzajú nie od nás, z východnej Európy, ale z Estónska, Azerbajdžanu, Arménska a Gruzínska. Tam sa to začína lámať. Prvý raz sa objavuje na scéne Jeľcin. Film priblížil situáciu v Rumunsku, a to bola tiež silná káva, kam sa na to hrabala naša socialistická selanka. Zvažujem pri tomto seriáli plné hodnotenie, tak snáď o rok. (25.11.2017) ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

prozatím to docela ušlo - takže 1. díl *** a půl, příde mi to takové edukativní, pro školáky, ehm..není to uplně jednostranný, to asi fakt né...ale že by to šlo bůhvíjak..DO hloubky? no, já nevím, 6dílů není mnoho - podívejte se na 42 nebo kolik díl má mít Heydrich - kon. řešení, ikdyž jasně, kvalita dost kolísá.....ale tak dokumenty jsou spíše taková ilustrace, zbytek je třeba si dočíst :), máme tu nějaké ty zajmavosti....pestrý materiál...........2. díl ****, to už je mnohem lepší.. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (1)

  • Tento projekt sa spracovával 2 roky. (T2)

Reklama

Reklama