Reklama

Reklama

Prezident mizejících ostrovů

(festivalový název)
  • USA The Island President
Trailer
USA, 2011, 101 min

Režie:

Jon Shenk

Kamera:

Jon Shenk
(další profese)

Obsahy(1)

Žádná hlava státu ještě nestála před tak vážným problémem své země jako prezident Malediv Mohamed Nasheed. Dvacet let strávil v čele demokratické opozice bojující proti diktátorovi Maumoonovi Abdulovi Gayoomovi, za což byl opakovaně vězněn. Po převratu se stal prezidentem. Vinou globálního oteplování se však musí po nástupu do funkce vypořádat s ještě větší hrozbou, než jakou představoval autoritářský režim. Stoupající hladina oceánu totiž přímo ohrožuje životy obyvatel nejníže položeného státu světa. V roce 2009 se proto Nasheed vydává na klimatický summit v Kodani s nadějí na uzavření dohody o snížení emisí. Oceňovaný dokumentarista Jon Shenk je prezidentovi Malediv se svou kamerou v patách nejen při jednáních s nejvyššími státními představiteli, ale i během návštěv chudých vesničanů bezprostředně ohrožených oceánem. Snímek skvěle doplňují známé skladby britských Radiohead a fascinující letecké záběry. Maledivami, jejichž zmizení pod hladinou oceánu se snažil charismatický prezident Nasheed zabránit, v současné době zmítají nepokoje, které donutily prezidenta z funkce odstoupit. (Jeden svět)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (4)

HAL 

všechny recenze uživatele

Netradiční úhel pohledu na problém globálního oteplování, a zároveň výborný dokument stavějící dramatický oblouk kolem mezinárodní konference v Kodani. 8/10 ()

Kaat 

všechny recenze uživatele

Ukázka čistého, řekla bych i havlovského charakteru. Pan prezident je pro mě obrovská osobnost. Dostal pět bagetek, dostane i pět hvězdiček :) ()

Reklama

capka 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí, krásná hudba, pozoruhodné postavy a silný, skvěle vystavěný příběh - co víc si přát. Nenudila jsem se ani chvíli a dozvuky filmu si ještě drahnou dobu ponesu, protože mi umožnil se podívat na problematiku globálního oteplování z poněkud odlišného úhlu než kdy dřív. Při sledování jsem mohla zcela zapomenout, že jsem "klimatoskeptik," a soustředit se čistě na boj oddaného prezidenta o zachování své země. ()

stratocasta 

všechny recenze uživatele

Ještě teď LOLuju z těch lidí, kteří v Today na NBC říkali, jak si za těch půl miliard koupí ostrov. Kdo by řekl, jaké je s tím sra*í, mladá paní. Jen doufám, že tohle nikdy neuvidí rakousští aktivisté, protože by určitě sebrali všechny finance a jeli tam postavit jednu jadernou. A bylo by to zase jako ve Fukušimě! +500 XP to Anti-Temelíness ()

Reklama

Reklama