Reklama

Reklama

Sovětská bouře: 2. světová válka na východě

(seriál)
  • Česko Velká vlastenecká válka (více)

Epizody(8)

Osmidílný cyklus ruských dokumentaristů, věnovaný událostem let 1941 - 1945 na Východní frontě, využívá bohatství filmových archivů v kombinaci se sekvencemi realizovanými počítačovou grafikou. Autoři si dali za cíl rekonstruovat hlavní události srážky Třetí říše s obří zemí, která, jak se ukázalo později, nestála přeci jen na oněch "hliněných nohách". Chronologicky líčí průběh konfliktu, připomínají aktéry obou dvou stran i zbraně, které bojující armády používaly. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (110)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve 3D rozpohybované fotografie a animace jsou neskutečně působivé, zvláště uvážíme-li fakt, že jde o dokument z dílny ruských tvůrců. Celý cyklus je celkem rozsáhlý (což bychom od ruského seriálu čekali) a i když nepřináší žádné převratné informace, ale spíš sumář těch dosud známých, jeho sledování je opravdu působivé a diváka doslova zahltí... (Třeba popisy válečné techniky a nových zbraní jsou, alespoň pro mne, fascinující...) Subjektivně mi pak přišlo zajímavé, že německá strana je prezentována skoro až s jakýmsi uznáním, jako by vše bilancoval kdosi nezúčastněný, a ne oběť napadení, byť rekapituluje s velkým časovým odstupem... ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý ruský dokumentární seriál zabývající se 2. světovou válkou přináší shrnutí nejdůležitějších okamžiků na Východní frontě. Dokumentů na toto téma je nespočet, bohužel většinou je jejich kvalita ovlivněna komunistickou propagandou či zpochybňování zásluh "znepřátelenými" kapitalisty, proto jsem se na nově zpracovaný dokument z Ruska velice těšil a doufal jsem, že nám konečně ukážou dokument bez jejich slavné propagandy, bohužel i v tomto dokumentu nalezneme zatajování a zkreslování důležitých informací o Stalinově diktatuře. Dokument začíná dnem napadení Sovětského svaz a záměrně neukázal, co tomu předcházelo a jak se velký Stalin bratříčkoval s Hitlerem a rozdělil si s ním území Evropy. Dokument se vyhýbá i tématu Stalinových čistek armádních hodnostářů, vyvražďování nepřátel režimu a krutovlády v podrobených zemích, kde obyvatelé vítali nacisty jako osvoboditele. Dokument ukazuje Stalina jako rozumného strejdu, který dává neomylné rady, bohužel nezmíní žádné z jeho nesmyslných rozhodnutí, kterými zbytečně posílal své vojáky na smrt. Dokument také velmi opatrně rozebírá sovětské zajatce, kterých bylo v prvních měsících války ohromné množství a kterých se Stalin zřeknul a mnozí přecházeli na nepřátelskou stranu. Z tohoto hlediska seriál neobstál a pro někoho, kdo se v této tématice orientuje, je to podstatná vada na kráse. Na druhou stranu se jedná o dokument, který přináší revoluční zpracování s mnoha novými zajímavosti z tajných archivů. Pomocí 3D animací, hraných sekvencí a pohybů armád po mapě nabízí tento dokument jedinečný pohled do obou znepřátelených táborů a stavů jednotlivých armád. Velmi zajímavá jsou hlášení velitelských štábů a výroky generálů. Dalším plusem je seznámení s vojenskou technikou a účinností jednotlivých zbraní, které jsou pomocí počítačových animací věrně vyobrazeny. Dokument se také nezabývá válečnými zločiny a nesnaží se z vojáků Wehrmachtu udělat ty zlé, ale zaměřuje se pouze na vojenské operace. Seriál má 18 dílů rozdělených do dvou sérií a první sérii můžete na CSFD najít pod názvem "Velká vlastenecká válka". Celkově se jedná o nadprůměrný seriál, který bohužel zatajuje některé podstatné informace a nebýt tohoto nedostatku sáhnul bych po větším hodnocení. Moje hodnocení 75% ()

Reklama

pakobylka

všechny recenze uživatele

Po 24. únoru 2022 pro mě osobně nehodnotitelné ... ruská agrese proti Ukrajině radikálně změnila můj názor nejen na události Druhé světové - a nejsem schopná přihazovat hvězdy jenom na základě filmařského umu ruského režiséra ... původní komentář z roku 2017 nechávám čistě pro ilustraci - toho, jak jsem byla naivní a hloupá: ---------- Předesílám, že obecně nemám v lásce "hrané" dokumenty - nepotřebuju simulované scénky z historie, abych pochopila, o čem je řeč. Nicméně "Velká vlastnecká válka" stojí především na FAKTECH - a svým názorným, podrobným, věcným a zároveň OSOBNÍM přístupem k tématu dokáže zaujmout. ===== P.S.: Kromě osmi dílů natočených v roce 2010 vznikla hned v následujícím roce druhá série, která má dílů rovných deset. ČT v současné době (rok 2016) uvádí obě, přičemž jednotlivé části obou prostřídává. ----- Takže pro úplnost - zde je rozpis dílů první řady z roku 2010: 1. Operace Barbarossa, 2. Bitva o Moskvu, 3. Blokáda Leningradu, 4. Stalingrad, 5. Kurský oblouk, 6. Operace Bagration, 7. Od Dněpru k Odře, 8. Berlínská operace ----- A zde je rozpis dílů druhé řady z roku 2011: 1. Bitva o Kyjev, 2. Obrana Sevastopolu, 3. Bitva o Kavkaz, 4. Rževský mlýnek na maso, 5. Válka na moři, 6. Válka ve vzduchu, 7. Partyzánská válka, 8. Tajná válka, 9. Bitva o Německo, 10. Válka proti Japonsku ()

alonsanfan 

všechny recenze uživatele

Překvapivě střízlivý ruský dokumentární seriál o Velké vlastenecké válce nepřináší sice žádné převratné novinky, ale o problematice informuje věcně, zajímavě, přehledně a téměř bez zbytečného patosu. Historické záběry i fotografie jsou prokládány stručnými medailonky hlavních aktérů, čísly statistiky, představením důležitých zbraní a počítačovými animacemi. ()

Darth_AK 

všechny recenze uživatele

Původně jsem tu měl 4*, ale po opětovném shlédnutí dokumentu po cca. dvou letech jednu ubírám. Hned osvětlím proč. Co se týče celkového pojetí dokumentu, je to více než zdařilé. Skvělé grafické animace, výborný soundtrack, povětšinou dobře umístěné dobové záběry (!povětšinou!), docela slušně provedené taktické rozvržení operací, stejně jako popis techniky a generálů. Co ale dokument u mě neskutečně shazuje, je prosovětská propaganda ve stylu-"historii píší vítězové", ovšem zde docela zdařile zamaskovaná občasným oceněním Němců, nebo ukázaním asi dvou ruských chyb na díl. Vezmu to popořadě. 1. díl, operace Barbarossa je asi jeden z nejzdařilejších. Ukázka perfektně naplánovaného německého útoku, stejně jako zmatky v ruském vedení. Ale i zde se kolapsům dokument nevyhne. Masové vyvražďování vedení Rudé armády z let před rokem 1940 je zde shrnuto ve větě: "před válkou ale došlo v Rudé armádě k reorganizaci sil"- což je pěkně odbyté a ukazuje to, že s tímhle obdobím se Rusové pořád nedokáží vyrovnat. Dále-útok proběhne na celé frontě naprosto drtivě, ale dokument rozebírá to, co se stalo v Brestské pevnosti, protože tam jedině Sověti ze začátku vyhrávali. Poté Rusové přiznají obklíčení, ale radši to odbijí rychle (zato když v pozdějších dílech obklíčí Rudá armáda Němce, tak je zdlouhavě popisována skvělá obkličovací operace). Na závěr, aby díl nekončil náhodou německým úspěchem, tak přidají historku o generálu Kuzněcovi, co na konci války obsadil říšské kancléřství, což je zcela mimo mísu. V druhém díle se situace zlepší, ale bohužel, německé obkličovací operace jsou zase zhodnoceny jako vpodstatě "neúspěšné", protože Rusové bojovali déle, než se předpokládalo. Zároveň je až do aleluja vychvalována obrana Moskvy, která by stejně ale bez sibiřských jednotek padla. 3. díl-bitva o Lenigrad je asi jeden z nejzajímavějších, jediným problém zde je neustálé líčení boje o "něvskou pětikopjejku", které je zde kvůli tomu, že nikde jinde vlastně Rusové neuspěli při prorážení obležení. Stalingrad, 4.díl-pravděpodobně nejlepší. Ale jak je již zvykem-počáteční úprk Rudé armády je zjednodušen a pak se ještě líčí hrdinná obrana na Donu, zatímco obležení později Němců ve Stalignradu je podáno jako nejgeniálnější operace celé války. Od Kurska až po díl od Dněpru k Odře už vše probíhá ve špatném rámci-Rusové se chlubí obkličováním těles v hodnotě 70 000 lidí, neustále zmiňují ztráty nepřítele, ale svoje vždy zamlčí. Závěrečná Berlínská operace už je koncipováno jako geniální strategické dílo, i když bojovat proti starcům a mladíků z Volksturmu tak dlouho..Dokument je zkrátka podbarvený, některá fakta zamlčuje (čistky, Varšavské povstání, vlastní ztráty) a Němce většinou staví do role prohrávajících i při vítězství. 3*. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama