Reklama

Reklama

Jak to bylo s dobytím Severního pólu?

(TV film)
  • Německo Northpole Conspiracy
Německo, 2010, 43 min

Obsahy(1)

Nejdramatičtější souboj o dosažení nejsevernějšího bodu naší planety se strhl na počátku dvacátého století a jeho protagonisty se stali Robert Edward Peary a Frederick Cook. První Pearyho cestou na sever se stala v červnu 1886 průzkumná výprava na pobřeží severního Grónska. Jeho druhá expedice do Grónska se uskutečnila v roce 1891 a jejím členem byl poprvé nejen Pearyho sluha a přítel Matthew Henson, ale i budoucí sok Frederick Cook. V devadesátých letech 19. století podnikl Peary šest výprav, během nichž si osvojil znalost arktického terénu a poznal způsob života tamějších obyvatel. Peary na svých cestách pochopil, že se polárník musí mnohé naučit od místních lidí a proto také Eskymáci vždy tvořili jádro jeho výprav. Po svém příjezdu do New Yorku 5. září oznámil Peary svůj triumf deníku New York Times. Dočkal se však trpkého překvapení. O několik dnů dříve, 1. září 1909, oznámil Frederick Cook konkurenčnímu New York Herald, že nejsevernější bod planety dobyl již 21. dubna 1908, tedy o celý rok dříve než Peary. Cookovo tvrzení dosvědčil i vysoký dánský úředník v Upernaviku v Grónsku a polárník byl dokonce přijat i dánským králem. Velké zpoždění s oznámením dobytí severní točny Cook vysvětlil tím, že cestou zpátky jeho výprava zabloudila a místo do Grónska dojela ke kanadským ostrovům. Peary takové tvrzení zcela odmítl a byl přesvědčen, že Cook na Severním pólu nikdy nebyl. Ale byl tam opravdu i Peary? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Podle kulturního stereotypu o Němcích, jsou oni se vší svojí nechutnou precizností na takový dokument jako dělaní. Přesné vyčíslení pro a proti i jasně postavené důkazy odhalují velkou deziulizi o hrdinech mnoha generací. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Na stopě kontroverze ohledně arktického polárního prvenství Peary kontra Cook. Kvalitní fotografická dokumentace, přehledná základní chronologie, dobové rešerše sporů a dokazování a doplňující forma hraného dokumentu. Otázky a snaha o odpovědi s občas příliš angažovanými výpověďmi polárních zasvěcenců nebo místy zamlžujícími spekulacemi. 3-4* ()

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Kto neklame nieje amik hop hop hop. Američania su v klamani majstri a dokazujú to i v dnešnej dobe pri dosahovani svojích politicko-vojenských cielov. Myslím, že prvý na severnom póle bol nejaký inuit, ale samozrejme sú tam medzery v denníčku:) ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama