Pořad Obnažená města využívá fantastickou počítačovou animaci, pomocí níž odstraňuje z velkých měst ocel, beton, vzduch, moře a podloží vrstvu po vrstvě, aby prozkoumal skrytou infrastrukturu a vyřešil zásadní tajemství, kterými je opředen jejich vznik, geologie, archeologie, průmysl, počasí a inženýrství. Jak může New York ochránit svůj rozsáhlý systém metra před záplavami, když město zasáhne další superbouře? Proč se Benátky noří do moře a jak mohou inženýři ochránit tento klenot Jaderského moře a zachovat nepoškozené starověké budovy? Jak může v Tokiu žít 13 milionů lidí, když je zde tak málo místa mezi horami a mořem? A jak může město vydržet v nejnebezpečnější zóně zemětřesení na světě? Pořad zkoumá tyto záhady prostřednictvím jedinečných vědeckých výprav a s využitím komplexní počítačové animace.(oficiální text distributora)
S pomocí počítačové grafiky, která až vyráží dech, a ve znamení reality jdoucí k jádru věci zbavuje tento pořad světová velkoměsta jejich “slupek” tvořených ocelí, betonem, vzduchem, oceánem a kamenným podložím. Prostřednictvím odhalování skryté infrastruktury daného velkoměsta se tento seriál pokouší rozluštit záhady spjaté s jeho vznikem, a to i v geologické, archeologické, průmyslové, meteorologické a technické rovině. Jak to, že se nezřítí vysoké dubajské mrakodrapy, přestože stojí na dosti nestabilním písku? Proč se v Singapuru kope rozsáhlý podzemní jeskynní systém, který má zajistit prostor pro skladování ropy, ale i pro lidi? Veškeré geologické záhady budou rozluštěny a město bude prolustrováno do morku kostí, aby vyšel najevo jeho původní půdorys, po němž dnes zbyly už jen hlubinné stopy.(TV Spektrum)
Pomocí počítačových animací prozkoumáme skrytou infrastrukturu světových velkoměst a odhalíme jejich tajemství. Jak chrání New York metro před záplavami? Proč se Benátky noří do moře a jak je možné zachránit jejich prastaré budovy? Nebo jak může Tokio vydržet stát v nejnebezpečnější zóně zemětřesení na světě...? Díky špičkovým digitálním záběrům odhalíme, jak geologie Země ovlivňuje podobu našich měst. Chicago, Paříž, Tokio nebo Benátky jsou postupně obnaženy na jednotlivé vrstvy oceli, betonu, vzduchu, oceánu a podloží. Díky tomu, že se tento seriál zabývá skrytou infrastrukturou jednotlivých obnažených měst, odhaluje tajemství jejich původu. A to nejen z pohledu geologie, ale i archeologie, rozvoje průmyslu, počasí nebo strojírenství. Co zabrání tomu, aby se mrakodrapy Dubaje balancující na hromadách nestabilního písku, nepřevrátily? Proč se přímo pod Singapurem hloubí hustě propletená síť podzemních jeskyní, ve kterých se ukládá nafta a ubytovávají lidi? Na tyto i další otázky odpovídají Obnažená města.(TV Prima)
Dokumentárny seriál o fungovaní a výstavbe najväčších miest našej planéty.(oficiální text distributora)
Parádní animace člověku jasně ukáží, jak a co se udělalo a dělá, a jak to a to funguje. Bez nich by si hodně musel někdy domýšlet. Celkově skvěle zpracované dokumenty. Každý díl diváka fascinuje úplně něčím jiným. Jeden z prvních dokumentů, který mne nadchnul tak, že bych do těch měst ihned klidně jel a věci v dokumentu chtěl vidět na vlastní oči.(7.3.2015)
Komentáře uživatelů k TV seriálu (3)
Marze
Velmi zajímavé neznámé věci.(23.10.2019)
Jericho666
sator
Zajímavý dokument kde si grafik efektů vyhrál...(San FRancisko,Toronto, Dubai Babylonská věž dneška...) další díly jsou na jedno brdo...(28.1.2013)