Reklama

Reklama

Kolonie lykanů

(festivalový název)
  • USA Lycan Colony
USA, 2006, 90 min

Režie:

Rob Roy

Scénář:

Rob Roy

Kamera:

Rob Roy

Hudba:

Rob Roy
(další profese)

Obsahy(1)

V malej uzavretej kolónii v mestečku Canisborough,  v odľahlom kúte štátu New Hampshire, vyzerá byť všetko v poriadku. Avšak doktor Dan a jeho dve deti, ktorí sa sem práve prisťahovali, prídu na to, že nie všetko je také, ako sa zdá. Poniektorí mierumilovní miestni obyvatelia sa totiž v čase, keď sa na nočnej oblohe zjaví mesiac v splne, úplne prestanú ovládať... (beso74)

(více)

Recenze (2)

JFL 

všechny recenze uživatele

"Kolonie lykanů" představuje ultimativní filmový potrat. Podobné superlativy, obzvláště vyřčené nad širým polem kloaky světové kinematografie působí automaticky značně vachrlatě, ale přesto si to tady neodpustím, navíc s odstupem mnoha týdnů po vychladnutí hlavy rozhicované nonstop WTF úžasem při sledování tohoto počinu. Nepolíbenost talentem, blažená nevědomost vůči jakýmkoli řemeslným standardům a slepota stran vlastní soudnosti zde dosahují takových úrovní, že i rozverné výplody ugandských video rychlokvaškařů oproti tomu působí jako vycizelované profi produkce. Insitní mistr Rob Roy (nikoli ten zdejší ;)) diváky nelítostně valchuje něčím, co lavíruje na hraně mezi absolutním dnem propasti patlalské nekompetence, ale také ustřelenými výšinami delirické progresivity, která hrdě kráčí neprobádaným územím (kam se nikdo soudný vydávat nehodlá). Nabízí se paranoidní domněnka, že "Kolonie lykanů" musí být vykalkulovaným produktem, protože množství zdejších prohřešků vůči filmařským zákonitostem působí jak jejich všeobsažná encyklopedie. Jenže při tom z každé sekvence sálá nefalšovaná bezelstnost a upřímný naivismus, o nichž se např. vypočítavým mockbusterům Asylumu nemůže ani zdát. Samozřejmě, že v osobě svrchovaného auteura před námi nestojí žádný umanutý sisyfovský génius rozměru herzogovského Fitzgeralda, nýbrž pouhopouhý neotesaný falešný diamant v podobě obyčejného maloměstského fantasty. Tím sympatičtější ale je zdejší záplava dřevěně "hrajících" sousedů a příbuzných (i jejich domácích mazlíčků), humpolácky rámovaných "kompozic", drasticky přesvícených záběrů (mnohé jsou navíc točené ve dne za plného slunce, a následně filtrem upravené do noční scény, ale se zachováním stínů), idiotsky užitých bazálních CGI efektů z nabídky základního vybavení střihového programu, zvukových efektů aplikovaných v nekonečné smyčce a všelijak neohrabaně deformovaných obrazů. A to nemluvě o vykloubeném vyprávění, kde se indiánská mytologie snoubí s vlkodlačím lore (dříve než tuto linii rozvedla Stephenie Meyer v pokračováních své knižní ságy) a kde se vcelku funkční scénky jak z rodinného sitcomu střídají s blouznivými zvraty a fantaskními elementy. Inu, těžko najít výmluvnější doklad, že v určitých ohledech nějaká AI nikdy nezastoupí lidskou kreativitu. Byť současně lze "Kolonii lykanů" vnímat také coby předzvěst fantasmagoricky vykloubené budoucnosti kinematografie, jak ji aktuálně hlásá Harmony Korine kolem svého podobně digitálně nesoudného audiovizuálního chrchlu "Aggro Dr1ft". THIS IS CINEMA aneb Rob Roy je opravdový zabiják rozkvetlého měsíce (tedy pokud tím myslíme Měsíc přemáznutý barevným filtrem a ve špatném poměru stran nasazený na green screen). ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Rob Roy je vizionář. Bohužel pro mě se jeho vize rovnají těm nejhorším audiovizuálním nočním můrám, u nichž s ubíhajícím časem víc a víc čekáte, kdy už konečně dosáhnou konce. [Podzimní sklizeň Festivalu otrlého diváka 2023] ()

Reklama

Reklama