Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V blízké budoucnosti je země přelidněná. Bohatí pozemšťané tedy zřídí kolonii na měsíci a tamní obyvatelé se stanou dělníky pracujícími na měsíčním povrchu ve službách Země. Časem ale začnou být méněcenní a mladé generace, které již život na zemi nepoznaly se začnou bouřit. Vznikají guerillové frakce a terorismus je na denním pořádku. Zemské jednotky se proto pokusí zlomit odpor a zaútočí na Dallos - podivný útvar na měsíčním povrchu, který místní obyvatelé uctívají jako boha. Jenže s boží silou není radno si zahrávat... (Skejpr)

(více)

Recenze (2)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Solidní nostalgie, která dnes ale nemá šanci oslovit širší veřejnost a užijí si ji tak opravdu jen zarytí otaku. Je zajímavé pozorovat některé prvky, které Oshii později rzozpracoval a staly se pro něj v určitém směru typické... ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Začátek tvorby jedné z anime ikon, tvůrce kultovního filmu Ghost in the Shell, Mamoru Oshiiho, není nijak oslnivý. V tomto OVA nám nabízí ve sci-fi literatuře provařené téma boje měsíční kolonie proti útlaku (např. Heinlein: Měsíc je drsná milenka, A.C.Clarke: Světlo Země), navíc nevhodně ozvláštněné tajemným objektem Dallos, jehož funkce z hlediska jak příběhotvorného, tak myšlenkového je značně diskutabilní. Jak Heinlein, tak Clarke, ale ještě spíše skutečná historie, přimějí k zamyšlení nad vzpourou proti tyranii s větší pravděpodobností. Rovněž mi přijdou více vzrušující. Fiktivní dějinný proces prostě v Dallosu neožil, a to i přesto, že strany konfliktu nejsou líčeny bezvýhradně černě a bíle. Narozdíl od adolescentního hlavního hrdiny. Když k tomu přičtu naivní souboje mechů a pošlapané principy fyziky, jejichž dodržení by bitvy navíc učinilo efektnější, jak dokázal ve zmiňované knize Clarke, podprůměrné hodnocení je nevyhnutelné. ()

Reklama

Reklama