Reklama

Reklama

Papež z konce světa

(TV film)
  • Velká Británie Pope From the End of the World, The
Velká Británie, 2013, 60 min

Obsahy(1)

Příběh argentinského kardinála Jorge Maria Bergoglia, dnes známého jako papež František. Jakým způsobem povede církev, která ztratila tolik věřících a hrozí mu nějaký skandál? 11. února 2013 papež Benedikt XVI., duchovní vůdce milionů lidí z celé planety, rezignoval uprostřed skandálů otřásajících Vatikánem a jeho pontifikátem. 13. března 2013 po téměř 26 hodinách a pěti hlasováních byl vybrán kardinál Jorge Mario Bergoglio, jakožto papež František. O muži s mitrou se toho ví jen málo, proto film Papež z konce světa odhaluje život a názory nového papeže, které formovaly jeho cestu na post nového duchovního vůdce katolické církve. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Hvězdář 

všechny recenze uživatele

Říkal jsem si, že by mohl být super takový dokument, ještě k tomu vysílaný na ČT v 8:00. Ale dost mě zklamal. Námět sice stojí za to, je to fajn, ale zpracování mi připadalo hrozné. Především mi vadilo, že místo toho, aby to naplnili kvalitním obsahem, jsou tak čtvrtina takové spekulace, že vydávat je za fakta nebo pravděpodobné skutečnosti mi přijde nanicovaté. Podbarvení dramatickou hudbou u téměř všech záběrů taky. Je to jak nějaký tři roky starý dokument USA o námořních operacích za 2. světové války. Přitom tam bylo i na co se koukat, hlavně Františkova historie, co dělal v minulosti. Dalším velkým zprzněním, což už teda není na straně tvůrců dokumentu, byl česk dabing. Normálně mám český dabing velmi rád, ale tady strašné, překlad příšerný, chybný a zavádějící, jde to okatě poznat z toho jak se anglicky říká v pozadí něco jiného, navíc často popletené pojmy, např. si pletou protireformaci s rekatolizací, spojení "vysvěcen na kardinála" mi taky přišlo legrační. Škoda. ()

otík 

všechny recenze uživatele

V první třetině dokumentu se dozvíme o abdikaci předchozího papeže Benedika XVI. a o volbě nového papeže. Pak kratičký životopis a zaměření na Františkův život a působení především během kritických období argentinské historie. A závěr se pak věnuje samotnému Františkovu působení na papežském stolci. Vcelku dobrý a poučný dokument, který sice sem tam míří na hranu senzace, nikdo to však tak daleko nedotáhne, protože osobnost nového papeže prostě skandální v žádném kousku života není. Průměrný dokument o jedinečném člověku. Original Soundtrack: Audionetwork ()

Reklama

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Zajímavej dokument o ještě zajímavějším člověku ve filmařsky dost neuspokojivé formě. Papež (obecně, František pak obzvlášť) je v naší společnosti tak důležitá osobnost, že je dobrý o ní vědět něco víc než že byla zvolena a co občas prohlásí. Zde se dozvíte o širších historických souvislostech a zjistíte kdo jsou jezuité a co pro církev znamená zvolení si člověka z jejich řad jako svého duchovního vůdce. Z opravdový jezuitský misie ve Vatikánů musí bejt (nejen) místní církevní funkcionáři pěkně vyplesklí :-). Mně se Františkův asketickej styl i jeho názory velmi zamlouvají (až na postoj k homosexuálům) a to jsem nevěřící liberální Pirát. Papežovými názory a tím co prosazuje už se ale dokument nezaobírá. | ► Papež z konce světa ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Závěr nevalného dokumentu, v němž říkají své názory většinou nedůvěryhodné osobnosti, pak vyznívá vysloveně propagandisticky. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama