Reklama

Reklama

To tango ton Hristougennon

  • Řecko Το Τανγκό των Χριστουγέννων (více)

Obsahy(1)

Severní Řecko, Evros, blízko hranic, zima 1970. Vojenský útvar se připravuje na vánoční svátky. Dlouho toužebně očekávané přeložení do Atén se zdá být v nedohlednu, a tak si plukovník Loggos vybíjí zlost na mužstvu. Až do svátků jsou zastaveny všechny opušťáky, kasárna se i přes nikdy nekončící déšť budou znovu malovat, a mužstvo nacvičuje výstupy na besídku. Poručík Karamanidis, chlap jako ze žuly, zodpovědný za celé mužstvo, si k sobě na služebnu jedné noci povolá vojína Lazarose. Chce po něm, aby ho naučil tančit tango. Ve stejné době plukovníkova mladá a v nešťastném manželství uvězněná žena Zoi dostává nepodepsanou zásilku – gramofonovou desku nazvanou Tango notturno. (dopitak)

(více)

Recenze (3)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Takový smutný a klidný Tankový prapor po řecku. Kolega rivah se spletl, na konci filmu se nesetká poručík, ale vojín. Děj uvozující a končící vyprávění je trochu zbytečný a hodně matoucí. Film je technicky bravurně zvládnutý, od prvních záběrů se mi moc líbila kamera. Vicky Papadopoulou aktuálně sledujeme v seriálu Storgi, kde ale hraje mnohem mělčí postavu. Než žít v téhle části Řecka, to radši kulku do hlavy a chotusický hranolky (tvrdou rýži) každý druhý den k večeři. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když chcete ve filmu objevovat, případně i něco najít, nehledejte to v Hollywoodu obecně, ani v českých filmech posledních 40 let speciálně. Vánoční tango je milostným příběhem tří vojáků a jedné ženy, odehrávající se v oblasti Evros (nejsevernější část Řecka) v době vlády vojenské junty (1967–1974). "Televizní režisér" Nikos Koutelidakis v něm zpracoval román svého krajana Yannise Xanthoulise s pozoruhodnou bravurou. Přestože - a možná právě proto že - jsou postavy i jejich vzájemné vztahy vykresleny pouze silnými čarami, je děj prosycen chtěním i napětím, aniž by v něm došlo k nějakému většímu či překvapivějšímu zvratu. Vojenské prostředí, i když je víceméně jen kulisou, umožňuje rozehrát i trochu jiné tóny, než by to bylo možno ve (víceméně) civilním prostředí. Film je zasazen do vzpomínky, přičemž současnost je krátkou pasáží roztrženou na začátek a závěr filmu. Jde tedy o jedno z možných řešení, spíš matoucí, než konstruktivní. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Starý muž na začátku se na konci setká s milovanou ženou. Mazitím jsou scény z vojenského prostředí. ()

Reklama

Reklama