Reklama

Reklama

Labutí jezero

(divadelní záznam)
  • Francie Le Lac des Cygnes
Hudební
Francie, 2005, 141 min

Obsahy(1)

Slavný balet P. I. Čajkovského v choreografii a režii R. Nurejeva. Tančí A. Letestu, J. Martinéz, K. Paquette a baletní soubor Pařížské opery. Dirigent V. Pähn. Televizní režie F. Roussillon. Svoji choreografii Labutího jezera vytvořil Rudolf Nurejev pro baletní soubor Pařížské opery v roce 1984, když zde byl uměleckým šéfem. Vycházel přitom z klasické verze Maria Petipy a Lva Ivanova, kteří vytvořili původní choreografii, která dílo proslavila, ale vtiskl jí svoji představu o nesplnitelnosti snu a čisté lidské touhy. V hlavních rolích uvidíte hvězdy Pařížské opery Agnes Letestu, José Martineze a Karla Paquetta. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

quixote 

všechny recenze uživatele

Nádhera! Technicky dokonalé, a přitom s duší a spoustou emocí. Zajímavá kamera, např. prostřihy na detaily rukou. Krásné, a přitom neokázalé kostýmy (kde vzali ten materiál, že se ty sukénky doslova vznášely jako v animovaném filmu?). Dvě a půl hodiny uteklo jako voda a všechno korunoval závěr - ten byl opravdu strhující. ()

sehe 

všechny recenze uživatele

V tomto Nurejevovom Labutku, ma hlavne fascinovali pohľady kamery z hora.Absolútne dokonale labute zoradené v linke s presným uhlom hlavy a rúk.Hlavne 4 dejstvo bolo krásne.Muži prevalcovali Odettu,ale v Nurejevovej verzii je to prirodzene.Cajkovskij,Nurejev,Labutko a Parizska Opera prijemne stravena vecerna chvíľa. ()

Reklama

KR4T4S 

všechny recenze uživatele

Nejlepší volba pro moje seznámení s baletem. Zároveň na dlouho mám baletní kulturu vybranou... Nebylo to špatné, ze začátku nebýt Čajkovského tak bych asi nevydržel, pak už se ale začly objevovat poměrně působivé výjevy a když jsem přestal vnímat, že je to balet a sledoval jsem pohyby ladící s hudbou, tak to začal být ten pravý masakr (cca od poloviny výskytu černé labutě Odile). 70% (svoje zásluhy na mojí pozornosti má i samozřejmě Darren) ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Balet je vysoce estetická záležitost, které rozumím, jak netopýr vínu. Kdybych se měla držet tohoto přirovnání - bílé, lehké, sladké s trochu trpkým dovětkem. Rudolf Nurejev jako choreograf odvedl víc než dobrou práci, o Čajkovském je zbytečné se rozepisovat. Možnosti velkého divadla jsou znát, sebelepší baletní soubor oblastního divadla na jeviště šestatřicet ptáků naráz nedostane. Že ale labutě odpočívají v krkolomných pózách, že je z toho nebolí za krkem. A může mít labuť bechtěreva? Ač z vrubozobých mám nejraději kachny, uznávám, že Kachní rybníček by nebyl tak atraktivní název, i když prince, který se zamiloval do kachny, bych chápala víc. ()

hany83 

všechny recenze uživatele

Mám jen drobné připomínky, např. výraz Odylie mi přišel hodně křečovitý, tragika Odetty šla Letestu mnohem líp, konec byl opět tragický a mně prostě nikdo nevymluví, že podle HUDBY MUSÍ příběh končit šťastně! Jako např. ve verzi uváděné v ND (k choreografii Kennetha Greve/a mám výhrady, ale konec se mu prostě povedl). Jinak ale nádherně strávený čas u televize! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama