Reklama

Reklama

Bohové a mýty staré Evropy

(seriál)
Česko, 2014, 3 h 35 min (Minutáž: 11–17 min)

Režie:

Karel Kopš

Scénář:

Karel Kopš

Hudba:

Josef Spitzer

Hrají:

Václav Cílek (průvodce), Petr Pospíchal (vypravěč)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

S Václavem Cílkem na hranici mezi bájemi, historií a minulostí. Pojďte s námi do hlubin dávnověku. Do doby starých bájí, pověstí a mýtů i do doby bohů, kteří dali jména dnům našeho kalendáře. Cesta nebude jednoduchá, musíme překročit hranice desítky států i tří kontinentů. Přeplout několik moří, abychom se pokusili oddělit zrníčka pravdy od romantických nánosů, které přikryly skutečné události našeho kontinentu – Evropy.
Epizody:
1. Tři pruty Svatoplukovy
2. Burgundi, potomci Nibelungů?
3. Zázrak zvaný gotika
4. Dvě pověsti z 8. století - Objevitelský sever
5. Nájezdníci - Pole orná a pole válečná
6. Chvála písma
7. Germáni a Seveřané
8. Slované
9. Sámo a Wogastiburg
10. Pád Říma a Teutoburský les
11. Tři zlatá jablka Hesperidek
12. Umění číst v mýtech
13. Utajená pověst o megalitech (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Snaha o fundovaný a vedecký výklad rôznych dejinných teórií tu ide na vrub toho, že pre bežného diváka je to nezaujímavé, nepozerateľné. Bez základných vedomostí z dejepisu sa tu človek nepohne, nevie o čom je reč. Nie je to teda určené širokým masám. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, nicméně pan Cílek mi není moc sympatický a s některými jeho názory a větami se nemohu ztotožnit. Stejně tak mě občas štve značný odklon od zaměření seriálu. Co mě je po nějakém burgundském vínu, které se tam pěstuje teď, když dle názvu měl být díl zaměřený na kmen Burgundů a Píseň o Nibelunzích a epizoda je přitom z polovina o jejich víně? ()

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Jako u ostatních tv projektů, kterých se Cílek účastní postrádám trochu hloubky...Ale chápu, že chce někdo kombinovat info s lyrikou . Sérii jsem zkoukl celou a pár nových informací se zde objevilo . Velmi pohodlné 4 ()

subic 

všechny recenze uživatele

Pan Václav Cílek mě v tomto krátkém dokumentu ČT velmi mile překvapil. Velmi věrohodně zde ztotožňuje bohy z řeckých, egyptských i sumerských legendách, dokonce i biblický Noe má svou obdobu nejen v sumerských legendách. Zde jde skutečně o tutéž osobu a kdo další si to dal už dohromady? ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin dějepisu. Žáci se při něm mohou dozvědět zajímavosti o různých středověkých událostech. ()

Jirkacek 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál Bohové a mýty staré Evropy se dostal do mého zorného pole zejména kvůli Václavu Cílkovi, který nás provázel coby moderátor tímto pozoruhodným dílem. Tohoto pána velice obdivuji, jelikož dokázal zpopularizovat tak nudnou vědu jako je geologie a také zato, že netradičním způsobem přinesl na TV obrazovky nové pořady z řad historie a přírody. Smekám před vámi pane Cílku za váš počin a díky za to, že se jako chodící studna historických informací s námi o své vědomosti podělíte. Bohové a mýty staré Evropy ovšem není seriál pro konzumního diváka, ale naopak vyžaduje alespoň nějaké znalosti z historie, jinak tomu člověk nemá šanci porozumět. Pro mne jako milovníka informací z minulosti se tento seriál stal zdrojem nových a velmi zajímavých faktů, které se nám divákům autoři snažili rozumným způsobem podat. Bohužel i já jsem se ztrácel v záplavě jmen starých králů, severských bohů, mýtických postav, událostí desetitisíce let starých, řeckých pověstí, římských hrdinů či pohanského božstva. Matematicky řečeno, měla-li nějaká událost ucelený počet 100 kostiček, měl jsem poskládáno 10 z nich a doplnil jsem si sotva dalších 20 dalších. Škoda tedy, že každý díl trval jen 17 minut, protože mohl mít klidně hodinu a zbylý čas mohli autoři využít na podrobné seznámení diváka s jednotlivými událostmi. Nejblíže jsem měl k pověstem z Velké Moravy a díl Tři pruty Svatoplukovy mi byl tak asi nejsrozumitelnější. Díly Slované a Sámo a Wogastiburg byly pro velmi interesantní, protože se týkal našich předků, kteří přišli do české a moravské kotliny před 1500 lety. Právě zde jsem si nejvíce zaplnil bílá místa v mém historickém pomyslném deníčku. Nejméně mne bavily události ze středomoří - Tři zlatá jablka Hesperidek - či Pád Říma a Teutoburský les. Asi největší překvapení mne čekalo v části o gotice, kde jsem získal rovněž nové informace. Toto temné období mne vždy velmi zajímalo a i když jsem už věděl, proč k tomuto zhloupnutí lidstva došlo, dozvěděl jsem se další fakta. Prostě díla pana Cílka by měli patřit k povinné školní filmotéce a děti by z těchto pořadů měly psát nějaký rozbor. Určitě by jim neuškodilo a nám by do budoucnosti hrozilo menší riziko, že opět upadneme do období gotiky. Ano, pokud přestane budoucí generace přemýšlet, může nastat další doba temna. Dokud ale bude pan Cílek produkovat podobné dokumenty, nic takového snad nehrozí....Bohové a mýty staré Evropy ode mne získávají tři staré hvězdy ***. ()

Reklama

Reklama