Reklama

Reklama

Korálový trojúhelník: Zázrak přírody

(seriál)
  • Česko Korálový trojúhelník (více)
Austrálie, 2014, 3x50 min

Kamera:

Roger Munns

Obsahy(1)

V oblasti jihovýchodní Asie se nachází místo, které je po právu nazýváno rájem na zemi. Toto místo, na kterém se setkává Tichý oceán s Indickým, se nazývá Korálový trojúhelník. Tento úchvatný podmořský svět je genovou pokladnicí většiny celosvětového mořského života, všechna jeho tajemství však ještě zdaleka nebyla odhalena. Korálový trojúhelník se zrodil díky tektonické činnosti a je obrazem geologické evoluce. Žijí zde tři čtvrtiny všech druhů korálů a více než 2 000 druhů útesových ryb. Národy Korálového trojúhelníku, které žijí na tisícovkách ostrovů, jsou na zdejším přírodním bohatství existenčně závislé.
V uplynulých dvaceti letech vytvořili vědci mapu míst, kde je koncentrován život korálových útesů. Korálový trojúhelník pokrývá 6 milionů km2 a spadá do ní 6 zemí – Malajsie, Filipíny, Indonésie, Papua Nová Guinea, Východní Timor a Šalamounovy ostrovy. Přírodovědci se plaví na lodi vybavené nejmodernější potápěčskou technikou, budou zkoumat vznik Korálového trojúhelníku, vliv mořských proudů na jeho existenci, tajemství neuvěřitelného bohatství zdejšího podmořského života i nejistou budoucnost lidí, kteří v tomto tropickém ráji žijí. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Lou_Pagi 

všechny recenze uživatele

Úžasná příroda, velice citlivě natočený dokument. Národy splývající s přírodou i ty, které už nakazila "vyspělá civilizace". Většina lidí se na taková místa už nikdy nepodívá. Dokud existují, tak aspoň v TV. Smutné je, že kdejakou letošní USA ptákovinu tady hodnotí přes 1000 lidí a u filmu bytostně důležitějšího ražení je 5 hodnocení. Co to vypovídá nejen o zdejší morálce ? ()

Domonte 

všechny recenze uživatele

Za každou uřezanou ploutev bych těm rybářům uřezal jednu ruku. Oko za oko. Tohle je neskutečně devastující. Takový zázrak přírody a my ho takhle ničíme....To samé platí o těch dynamitech. Jinak dokument úžasný a záběry fascinující. ()

Reklama

Reklama