Reklama

Reklama

Winston Churchill

(TV film)
  • Francie Winston Churchill, un géant dans le siècle (více)
Francie, 2014, 90 min (Alternativní 52 min)

Hrají:

Winston Churchill (a.z.)

Obsahy(1)

Filmový portrét mimořádného člověka a politika, který jako premiér provedl Velkou Británii peklem druhé světové války. Svou osobností a nadšením získával úspěšně válečné spojence a britskému lidu nedovolil propadnout panice a beznaději ani ve chvílích nejkrutějších bojů. Kde se v něm vzaly tak obrovské přesvědčovací schopnosti? Ona vůle po vítězství za každou cenu? Winston Leonard Spencer-Churchill se narodil 30. listopadu 1874 do jedné z nejslavnějších a nejuznávanějších anglických rodin. Jeho otec, sir Randolph Churchill, byl známým politikem, zatímco matka, rodilá Američanka Jenny Jeromeová, byla považována za jednu z nejpůvabnějších dam tehdejší společnosti. Winstonovo dětství však příliš nenaznačuje, že se z něj stane „architekt" 20. století. Je neukázněný, nezdvořilý, problematický. Nicméně ctižádost, nadprůměrná inteligence, odvaha riskovat i touha získat uznání milovaného otce z něj již ve velmi mladém věku učiní úspěšného a uznávaného politika, jenž časem povede mnoho ministerstev a v období 2. světové války bude nejsilnějším ministerským předsedou, jakého si Británie mohla přát. (Česká televize)

(více)

Recenze (31)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Glorifikovanie akýchkoľvek politikov, zvlášť tých z vojnoveho obdobia, veľmi nemusím, ale tento dokument to robí nenásilne a pritom v takom tempe, že na akékoľvek zaváhanie nie je času. V tej kratšej verzii určite, veľká časť moderných dejín Británie je v podaní francúzskych tvorcov zvládnutá na jednotku. Obdivujem, koľko originálnych záberov sa podarilo zozbierať a to boli na začiatku 20. storočia iba začiatky kinematografie. Tiež montáže vo forme oživených starých fotografií dopĺňajú komentár skoro ako filmový materiál. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka prístupu k Churchillovej osobnosti a jej dejinnému významu, nič objavné. Taký úvod, ktorý nechce byť oslavný, ale ani konfliktný. Hlavne ma ale vždy pobavia opakované povzdychy nad jeho nezdravým životným štýlom (asi 3x sa aj tu spomenie, koľko toho vyfajčil a vypil) a podlomeným zdravím. A on nám to starý pán, v čase, kedy bol priemerný vek dožitia max. nejakých 70 rokov, odišiel ako 90 ročný. Najväčší z bastartov! :) ()

Reklama

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný dokument (hlavně vizuálně) s takovým základním přehledem života tohoto velkého státníka. Oceňuji, že se dokument nezabývá, jako většina podobných, výhradně válečným obdobím, ale i přesto bych ocenil větší množství informací o jeho poválečných osudech, který jsou bezpochyby velice zajímavé. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument o jedné z největších historických osobností minulého století. Skvěle sestavený mix dobových záběrů (i dost originálních a kolorovaných), komentářů i ohlasů, které důstojně "zrcadlí" jeho velice bohatou životní a hlavně politickou kariéru. Uvažoval jsem i o hodnocení nejvyšším, ale ta jedna ztracená hvězdička je asi obsažena v tom doplňku do celé délky dokumentu, protože televize bohužel opět uvedla jen tu verzi zkrácenou ... Ta pointa "s odcházením v daný den" mne docela dostala. ()

BeranSon 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle dokument se povedl, nejen že mapuje velice zajímavý život velice zajímavého člověka, ale i se soustředí na krušné chvíle války jinde ve světě. Odkrývá nám pravdy druhé světové války. S některými věcmi bych zase tolik nesouhlasil, jako třeba nazývat Churchilla "králem řečníků" bych nebral zcela vážně. Jistě byl to skvělí řečník, ale na jednu stranu kam se v té době hrabal na ďábelského Hitlera. Samozřejmě tohle je pouze detail, za který nic nestrhávám. Tomuhle dokumentu dávám velice příjemné ****, což je na dokument opravdu dost a jsem s ním velmi spokojený. - 8/10 - ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • V tomto francouzském dokumentu se krátce objeví i Brno, konkrétně začátek ulice pod dnešním názvem Rašínova a Náměstí svobody, kudy projížděl Hitler hned po okupaci. Na Náměstí dvobody si nelze nevšimnout tehdy nové moderní budovy Moravské banky, dnes Komerční banky. Hned další záběr je potom na Dominikánské náměstí, na jásající davy před budovou radnice. (subic)

Reklama

Reklama