Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sovietsky zväz 16. júla 1940 v súlade s paktom Ribbentrop – Molotov pričlenil Estónsko k svojmu územiu. 55 tisíc estónskych občanov bolo zmobilizovaných do Červenej armády. Nemecko v roku 1941 obsadilo toto územie. Miestni obyvatelia nemeckých "osloboditeľov" vrelo vítali a 72 tisíc z nich vstúpilo do nemeckých ozbrojených síl. Estónski dobrovoľníci vo Waffen-SS, tzv. baltické légie, patrili k najkvalitnejším jednotkám SS. V septembri 1944 boli nemecké jednotky evakuované po mori a na územie Estónska vstúpila Červená armáda. So Sovietmi však neprišla sloboda, ale poroba. Zvyšky estónskych ozbrojených skupín kládli odpor Sovietom až do 50. rokov, kedy už prebiehali vraždy, politické procesy, teror a predovšetkým deportácia do gulagov na Sibír. (Volodimir2)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (113)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Velmi špatná záležitost. Už od úvodních minut jsem ztrácel vůči filmu sympatie. Není zde žádný hlavní hrdina, tedy není komu fandit, což je jeden z největších záporů. Akce je na tom také velmi špatně, nejen, že není vůbec krvavá a drsná, ale vojáci padají k zemi ještě dříve než k nim doletí kulka a místy to působí jako by mezi sebou komparzisté hráli hru, kdo nejvtipněji spadne ? Dále se mi nelíbilo pomalé tempo, nezáživný a prakticky žádný příběh a ošklivý unylý vizuál. Sečteno podtrženo klad jsem zde nenašel žádný.10% za humor. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Estonsko-finské filmové přátelství opět spojilo síly, aby odvyprávělo silný příběh estonského lidu, přes který si Němci a Rusové vytvořili koridor napříč Východní Evropou. A osobně musím říct, že to bylo opravdu zajímavé vyprávění. Netušil jsem totiž, co se v Estonsku během druhé světové války dělo a tenhle film mi to jasně vysvětlil. Je rozdělen na dvě části. Jedna je německá, druhá ruská. Obě jsou odporné a dělají z lidí nástroje na smrt. Přitom o Estonsko v této válce ani nešlo. Technicky je film také dobře zvládnutý, jen jsem si chvíli zvykal na akční sekvence, které jsou natočeny poměrně esteticky, ale zvláštně. Na druhou stranu se nejedná o první válečný film z Finska/Estonska a tak je opět potřeba počítat s kvalitou nejen vojenské techniky, ale i příběhu, který se snaží co nejvíce blížit realitě. Opět na úkor menšímu prostoru pro emoce, ale to jsem si u jejich válečných filmů už zvykl. ()

Reklama

laik_60 

všechny recenze uživatele

Po Zimnej válke ďalší to „pohľad z druhej strany“ na vojnové udalosti a oslobodzovaciu červenú armádu tentokrát estónskej proveniencie. Silný dramatický príbeh o účasti Estóncov v armáde - bielej i červenej. O pocitoch estónskych vojakov bojujúcich .. jedných za „Hitlera“ druhých za „oslobodenie Estónska“ proti Hitlerovi , pod vedením statočnej červenej armády a nesmierne zákerných politrukov. V takom zmysle je film rozdelený na dve časti v ktorých sa ako nitka vinie príbeh listov divoch pisateľov smerujúci až do samého konca , vždy k tej istej osobe. Milovníci bojových scén si prídu na svoje v početných bojových stresov , s výbornou kamerou, milovníci dramatička si na svoje prídu rovnako. ()

mc.loki 

všechny recenze uživatele

No, pokud by Red army v roce 1944 opravdu bojovala tímto způsobem, jakým si to představuje režisér v prvních 5 minutách filmu, nikdy by do Berlína nedošla. V roce 1944 to už ale dávno nebyla nějaká zbrklá partička dementů řítících se do útoku s mocným Urráá, ale nesmírně efektivní mašina, která smázla z povrchu zemskýho Wehrmacht se všemi jeho spojenci jako kdyby to to byl pluk francouzských četníků na dovolené. Takže sorry, ale tohle se může líbít tak 15-ti letým kluků s erekcí při vyslovení slova Adolf...... 1 hvězda za výživnou dělostřeleckou přípravu k útoku, pak už to nešlo.... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Sukromne pribehy vojakov boli uz milionkrat obohrate pesnicky z inych filmov, takze ma postavy vôbec nezaujali. To ze bojuju Estonci proti Estoncom tu nebolo prilis strhujuco vyuzite. A sceny bojovej vravy ma tiez sklamali. Su sice kvalitne po technickej stranke, ale su dost bezzube. Proste ani na chvilu to nedokazalo vo mne vyvolat pocit, ze vojna je svinstvo a po chvili pôsobili dost monotonne a nudne rovnako ako cely film. 4/10 ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Při úvodní bitvě příslušník estonských SS nabíjí samopal MP-40, avšak svému spolubojovníkovi následně podá útočnou pušku StG-44. (bejkovec)
  • Estonci bojující na německé straně byli příslušníci 20. granátnické divize SS (1. estonská) a Estonci bojující na straně Sovětů byli součástí 8. estonského střeleckého sboru Rudé armády. (KM Phoenix)
  • Kromě 20. granátnické divize SS (1. estonská) se v úvodní bitvě mihnou i vojáci s označením 23. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nederland“ a 11. dobrovolnické divize tankových granátníků SS „Nordland“. (KM Phoenix)

Související novinky

Přichází Severská filmová zima

Přichází Severská filmová zima

04.02.2017

Pořádný mráz zavítá začátkem února do 13 českých a moravských kin. Koná se tradiční přehlídka kinematografie skandinávských zemí. V české premiéře bude uvedeno 11 filmů z produkce severských a… (více)

Reklama

Reklama