Reklama

Reklama

Výbuch raketoplánu Challenger

(TV film)
  • Česko Zkáza Challengeru (více)
USA, 2015, 45 min

Režie:

Tom Jennings

Hrají:

Ted Koppel (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Tento pořad sleduje tragický osud vesmírného raketoplánu Challenger, který explodoval krátce po startu během živého televizního vysílání. (National Geographic)

Recenze (3)

harycek 

všechny recenze uživatele

Dobré , ale stále je to jen o té učitelce o příčinách havárie je hodně málo skoro vůbec nic !! Tento dokument jsem shlédnul kdysi a nyní jsem na něj narazil při hledání TV filmu z roku 2013!?! ()

PowPow 

všechny recenze uživatele

Dokument nabízí zajímavý pohled, ve kterém poznáte účastníky, kteří nadšeně vycházejí vstříc smrti, tehdejší mediální rozruch a názory obyčejných Američanů, takže celou věc vidíte bližší, mnohem osobnější perspektivou. Pak uvidíte podobným pohledem reakce po havárii. Bohužel to netvoří žádný komplexnější vhled a celé je to odbyté v příliš krátké stopáži. Z technické stránky se o konstrukci raketoplánu a tom, co se vlastně stalo, nedozvíte vůbec nic. Stejně tak nic nezjistíte ani o nějaké dohře, viníkovi... místo toho dostanete kýčovitý konec o tom, že další mise se už podařila. ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

První půlka se zaměřuje na medializaci startu, jejíž tváří byla první civilní osoba, která se měla dostat do vesmíru - učitelka Christa McAuliffe. Následuje nejsilnější část dokumentu - koláž desítek záběrů při startu. Zřejmě z piety je zde týmem National Geographic lehce poupraven časový sled mezi výbuchem a reakcí pozorovatelů. Pokud by koláž byla upravena real-time, vyšlo by vám totiž, že studenti a příbuzní na plošině tleskají a jásají při výbuchu. Diváci totiž netušili co se stalo a tleskali informaci o přechodu na "plný plyn" (104%), který nastal několik vteřin před výbuchem. Druhá půle se věnuje reakcím (Reagan, Bush sr., shon v CNN, etc.) ___ I na záběrech CNN se dá vypozorovat obláček černého dýmu z levého SRB (cca T +1-3 vteřiny) a je vidět i onen "druhý plamen" před výbuchem. ___ Dohra: NASA se samozřejmě snažila krýt si záda. Všechny žaloby byly vypořádány mimosoudně. Morton Thiokol se rozdělil, ale nezanikl. Naopak. Morton Salts je součástí německé K+S (kam patří i Solné Mlýny) - největšího světového dodavatele soli. Thiokol je součástí zbrojařské Orbital ATK (obrat 4,4 biliónů dolarů). ___ Tím, že se jednalo o první katastrofu tohoto typu, docházelo i k mnoha zmatkům. NASA příliš nespolupracovala. Otazníky visí například nad výběrem koronera. Snahou NASA bylo protlačovat verzi, že posádka neměla šanci přežít a zahynula pár vteřin po rozlomení lodi. Ono by totiž vypadalo velmi špatně, že posádka byla cvičena přesně na podobnou událost a stejně nebyla během dvou a půl minut schopna ničeho a pravděpodobně zahynula až po nárazu kabiny do oceánu. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama