Reklama

Reklama

Když Paříž patřila Německu

(TV film)
  • Francie Paris : L'occupation vécue par les Allemands (více)

Obsahy(1)

14. června 1940 jednotky Wehrmachtu obsadily Paříž, a započala tak okupace francouzské metropole. Nacistické zákony byly v Paříži v platnosti déle než čtyři roky. O tomto rozporuplném období toho už bylo mnoho řečeno, ale nikdy z hlediska tehdejšího nepřítele. V tomto filmovém dokumentu hovoří němečtí vojáci o svém dvojím životě, jaké pro ně bylo cítit se turistou okouzleným městem světel, ale zároveň být i představitelem nejnelidštější utlačovatelské mašinerie na světě. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

honajz 

všechny recenze uživatele

Problém s dokumentem je v tom, že je proněmecký. Většina celovečerní (!) stopáže je věnována tomu, jak se Němci fotili u památek, jak malovali sami obrazy, jak je Pařížané alespoň zpočátku obdivovali, jak měli vlastní kina, jak nakupovali, co posílali domů, jak chodili do bordelů... A během té doby asi dvakrát se objeví informace o pařížském odboji a že za jednoho zabitého německého důstojníka popravili Němci 250-300 zajatců. o židech jsou zde jen letmé zmínky, jeden pamětník sebekriticky přizná, že se jako vojáci chovali arogantně a lidé je pak neměli rádi. Pro našince, kteří tak rádi odsuzují chování Čechů k Němcům v Sudetech, doporučuji, jak se chovali Pařížané k Němcům po osvobození Paříže spojenci - holt si lidi v celé Evropě na Němcích tu několikaletou frustraci potřebovali vybít. Samotné invazi a osvobození Paříže jsou věnovány asi tři, možná pět minut. Je zde sice pár zajímavých věcí, nemravy zaujmou dobové záběry odhalených žen v pařížských bordelech, ale celkově je to hodně povrchní a nevyvážené. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro me nove informace. Prekvapilo me, ze strouhanou mrkev jsme zacali jist az s  okupanty. Dozvite se, ze Nemci  odvazeli z Nemecka dve tretiny potravin. Vojak mel 90 marek coz byl ekvivalent minimálního platu. Alejidlo  aubytovani zdarma a  kurs byl nadhodnocen ctyrikrat. Takze vojaci nakupovali jak divi. Dustojnici měli dvakrát vetsi pat nez vojaci. ()

Reklama

MirkaP 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý dokument o Paříži v letech 1940-44. Je netradičně podaný pohledem Němců, takže si můžeme uvědomit, že si tam (zejména v prvních dvou letech) žili jak prasátka v žitě. Bylo to vlastně umístění "za odměnu" nebo na dovolenku. Nejvíc mě fascinovala informace o tom, že na zvláštní účet, z kterého Němci hradili své náklady v Paříži a okupované Francii, platila fr. vláda denně neskutečnou hromadu peněz (bohužel částku si nepamatuji, ale byla v dokumentu uvedena). Okupovaný platí okupantovi, aby tento mohl utrácet dle libosti. Dále informace o tom že 2/3 francouzské zemědělské produkce byly rezervovány pro okupanty. Zbylá třetina nemohla Francouze uživit. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama