Reklama

Reklama

Uprchlíci

(TV film)

Obsahy(1)

Jak vypadá cesta za evropským snem z perspektivy uprchlíka? Režisér Tomáš Kratochvíl na vlastní kůži a s pomocí skryté kamery odhaluje, jak probíhá pašerácký byznys na březích Turecka. Dokumentární film Uprchlíci natáčel režisér Tomáš Kratochvíl v průběhu listopadu roku 2015 v Turecku u hranic s Islámským státem, na břehu Egejského moře a na Balkáně. Jeho záměrem bylo stát se uprchlíkem a pokusit se zjistit a natočit víc, než se daří obvyklým reportérským způsobem. Na pláži nedaleko tureckého Izmiru potkal íránskou dvojici – matku, která utíkala se svým synem do Německa splnit jeho sen o kariéře chirurga. Podstoupil s nimi složité vyjednávání s pašeráky, plavbu na gumovém člunu přes moře i cestu Balkánem. Díky skryté kameře natočil unikátní záběry tohoto životu nebezpečného byznysu, kterému nestojí v cestě ani turecká policie, ani Evropská unie. Své hrdiny sledoval i během prvních týdnů v novém domově na západě Německa. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

mchnk

všechny recenze uživatele

Prakticky nehodnotitelné. Přímo v centru dění, vybaveni tlumočníkem, dolary a různými nahrávacími zařízení dokumentují cestu lidí, kteří se rozhodli (většinou navždy - což je dost zarážející fakt) opustit svou zemi a snít svůj evropský sen. V některých případech ovšem noční můru. Nekontrolovaný pohyb stovek tisíc a do budoucna i několika milionů lidí, ze země třetího světa, je "organizovaný" v podstatě jen pašeráky, nemající daleko k dozorcům v pracovních táborech smrti. Drsná realita, ale i český dokumentární happy end. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Takto má vyzerať investigatívna žurnalistika. Česi vyprodukovali veľmi zaujímavý a skutočne autentický dokument o utečencoch prúdiacich do Európy zo Sýrie a ostatných krajín blízkeho východu. Mňa milo prekvapilo hlavne to ako do hĺbky tvorcovia išli a kam až dokázali zájsť, aby tento dokument vznikol. Dostali sa až na samotnú hranicu s Islamským štátom v čase jeho najväčšej sily. Hlavný predstaviteľ sa dokonca plavil na gumennom člne spolu s utečencami. Naozaj prekvapko. Čakal som totiž len najaký nezáživný faktografický dokument s prekrútenými a neúplnými informáciami. Takže za mňa palec hore. 75 %!! ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Takže když nezahltíte diváka údaji a nedíváte se na věc "postmoderně" z vícera úhlů, tak jste označeni za povrchního? Ale no tak, to je přece absurdní. Pokud se nicméně opravdu toužíte dozvědět o tématu víc, doporučuju ještě navštívit web ČT. Režisér tam umístil své zápisky (z té cesty po Turecku) a fakt to stojí za to. _______ Pár ukázek: (1) Afghánci, se kterými se baví Lenka, pomlouvají Syřany: u nich se válčí čtyři roky a všichni jsou z toho celí pryč, kdežto v Afghánistánu je válka čtyřicet let a nikomu to nevadí. - Není tohle prapříčina současných afghánských problémů? 40 let válčení a neustálých hrozeb přece musí deformovat každého člověka. Jenže... co takhle 70 let míru a pocitu neohroženosti? Není to zase opačný extrém? (2) „Západní státy se na válkách v tomto regionu podílejí také vývozem zbraní, a to legálně, i přes černý trh. Česko není výjimkou. Pokud je na kalašnikovu napsáno, že byl vyroben u nás a ne v Rusku, říkají mu syrští bojovníci 'brno'." (syrský novinář Firas Diba) - Tolik k často proklamovanému heslu "oni si za to můžou sami". (3) No a pasáž o "těžkém údělu dokumentaristy", ta je naprosto skvělá. Velká škoda, že není zaznamenaná ve filmu. Schválně na tom webu stiskněte klávesy Ctrl+F a pak napište slovo "povolání" (a čtěte aspoň do konce odstavce). + Úplný závěr, co taky rozhodně nepotřebuje komentář: Zohreh si vzala Lenku stranou a poprosila ji, jestli by mohla Česká televize napsat papír, že předmětem tohohle natáčení nebyla situace v Íránu, že o Íránu s Alim vůbec nemluvili, a pokud, tak ne špatně. Pak dodala: „Někdo by to totiž mohl vidět a předabovat a oni by pak třeba popravili moji matku.“ ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Tři body, ale ten třetí hlavně jen za tu černošku ze začátku. Ta to jediná shrnula velice stručně a trefně. Alibismus páně Kratochvílů v závěru pobavil (vzhledem ke všemu předchozímu), prakticky mi ale trochu uniká, proč bych měl morálně upřednostnit ambiciózní (a podvádějící) matinku se synkem z ne-válečné země před pašeráky ze země rozvrácené dlouholetou válkou... ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem možná světově unikátní dokument na téma uprchlíci, kdy se režisér sám vydával za uprchlíka z nějakého státu bývalého SSSR a přidal se v Turecku ke skupině arabských uprchlíků a absolvoval s nimi cestu do Evropy i za pomocí pašeráků. Možná se člověk nic nedozví nového o čem už k danému tématu nečetl, ale vidět to autenticky doopravdy je také obohacující. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama