Reklama

Reklama

Krajinou domova - Série 2 (2017) (série)


Panenská říční údolí (S02E02)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Petr Krejčí

Scénář:

Petr Krejčí

Kamera:

Michal Matuška

Hudba:

Jan Maxián

Hrají:

Alois Švehlík (vypravěč), Jan Maxián (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Oslava, Jihlava, Rokytná, Dyje a řeky s fragmenty divočiny. V jihovýchodním cípu Českomoravské vrchoviny se řeky loučí s Českým masivem hlubokými údolími, která patří k přírodně nejzachovalejším u nás. Oslava s Chvojnicí pod Náměští nad Oslavou vyhloubily údolí, ve kterém stále rostou přirozená lesní společenstva se spoustou druhů ptáků. Číhají na ně různá nebezpečí, jedno z nich je obzvlášť záludné – motolice podivná. Údolí Jihlavy sice bylo zčásti zatopené přehradami, ale i ty mají svoji estetickou hodnotu. Pod hrází u Mohelna se ale Jihlava vrací do svého údolí, jehož části skutečně působí panenským dojmem. A nejde jen o skalní amfiteátr proslulé Mohelenské hadcové stepi. Údolí Dyje na hranicích s Rakouskem je národním parkem. Patří k nejkrásnějším koutům naší přírody. Často se zde setkáváme s kudlankou nábožnou nebo naším největším hadem – užovkou stromovou. Horní část údolí vyplnily vody oblíbené Vranovské přehrady, ale kaňon pod hrází je oázou přírody, doplněnou romantickými stavbami hradů a zámků. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

zzzzzjjjjj 

všechny recenze uživatele

Protože mám v údolí Jihlavy už asi 14 let chatu, beru to jako vynikající reklamu na tento kraj. Na Jihlavě a Oslavě toho mám trochu procestováno, Dyji a Rokytnou moc neznám. Občas se tam více řeší otázky přírodopisného zaměření. Výborná práce kameramana a režiséra. Hodnotím tento díl možná z protekce krajiny, kde se často vyskytuji, ale zaslouženými 90%. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Údolí Rokytné - kraj sousedící s mým rodištěm. Zatím širokou veřejností neobjevený přírodní skvost. Takže spíš 6 hvězd (5 je málo .... ) a 97 % . P. S. : v sousedství vesnic Rokytenska je "jihomoravská Pisa" - vinařská obec Horní Dunajovice - věž jejího kostela je též dost vychýlená, takže - nač jezdit do střední Itálie.... :-) . ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Kraj Trojříčí (Oslavka, Jihlavka a Rokytná) mám provandrován od svých dětských let, a ani Podyjí mi není cizí. Je tedy pochopitelné, že mám k tomuto kraji kladný citový vztah. Jako reklama na daný kraj není tento dokument špatný, ale má ovšem též chyby reklamy - povrchnost a sklon k líbivosti a k pompéznosti. Mě prostě trochu vadí ty obrazové manipulace jež umožňuje digitální technika, a myslím, že ten kraj je ani nepotřebuje. Ale chápu, že na vině je i omezená délka tohoto filmu, která tvůrce nutí k těmto postupům. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama