Reklama

Reklama

Příběhy 20. století - Normalizace (2017) (série)


Život s cejchem (S01E02)

(epizoda)
Česko, 2017, 26 min

Režie:

Radim Špaček

Scénář:

Adam Drda

Hudba:

Matěj Kroupa

Hrají:

Adam Drda (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Normalizační režim homosexuální muže a lesbické ženy přímo nepronásledoval, přesto však museli žít v takřka soustavném utajování a skrývání. Naráželi na nepochopení většinové společnosti, na nepřátelství okolí, byli pro svou odlišnost vyhazováni z práce. V Příbězích 20. století bude tentokrát vyprávět o svém životě například bývalá úřednice a reprezentantka ve stolním tenise Jana Kociánová, která musela opustit zaměstnání poté, co se o ní „ucházel“ jeden z jejích nadřízených: „Prohlásil: „Tak mně nedá a ženský dá? Podívejte se na to soudruzi!’ A už to jelo. Vyhazov, hned.“ Podobný osud a ještě o dost komplikovanější životní příběh měl i státní úředník František Bloudek. Gayové a lesby se na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let scházeli v legendárním pražském T-clubu. Fotografovala je mladá absolventka FAMU Libuše Jarcovjáková – i ona bude v televizním dokumentu vzpomínat, díky její práci dnes máme k dispozici unikátní snímky z husákovských časů. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dnes v západních zemích, kde nahrazují nízkou porodnost a vymírající obyvatelstvo pracovně výkonnými muži z Afriky a Arábie se pohled na lesby a homosexuály změnil. Toto hanlivé slovo se zaměnilo za název "osoby s odlišnou sexuální orientací." "Ono se tomu říkalo buzinec, až později vzniklo slovo  gay" říká pamětnice. Tento dokument mi příjemně navázal na přednášku pro veřejnost na pražské Filosofické fakultě s názvem "Shromaždiště morálně zchátralých osob" pojednávající o pražských homosexuálech a konferenci Sociologického ústavu na toto téma. Vynikající psycholog Jeroným Klimeš na jedné přednášce říkal, že nás muže drží na sexuální uzdě ženy. Proto mají někteří homosexuálové tisíce vztahů na jednu noc za život. Mezi homosexuály mám kamarády a nic proti nim nemám. ()

Helmutek

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Lidi mají představu o tom, že to, že někdo je homosexuál, že to je jeho volba. Oni nechtěj vidět, proč je ten člověk homosexuál. Nemají ty vědomosti, ty znalosti, protože... protože nečtou, neposlouchají nezáživný besedy odborníků. Zajímají je různé show, drby, bulvár... Ale proč se to děje, to je nezajímá." / "Já jsem celý ty roky měla sen, že jednou nastane den, dejme tomu, že jsem znova mladá, a přijdu někam žádat o zaměstnání, a řeknu" Helejte, ale já jsem lesbička", a oni řeknou No a co? Tak tohle už se dneska děje a já mám z toho strašně obrovskou radost." Mimochodem - to, že homosexualita byla v Čechách trestná až do roku 1961, to mě teda docela dostalo. ()

Reklama

Reklama