Reklama

Reklama

Mnichov 1972

  • USA Munich '72 and Beyond

Obsahy(1)

Palestinská organizace Černé září v areálu olympijské vesnice před padesáti lety unesla a zavraždila 11 izraelských olympioniků... Když se v Německu v roce 1936 konaly poprvé letní olympijské hry, využili je Adolf Hitler a nacisté k propagaci ideálů rasové nadřazenosti a antisemitismu. Hitler vnímal hry jako triumf a následně zatáhl svět do zničující války, během níž bylo zavražděno šest milionů Židů! O 36 let později se olympiáda do Německa vrátila. Návrat olympijských her do Německa poprvé od období druhé světové války a holokaustu měl velký význam. Byla to příležitost představit jinou tvář země. Země, která přešla od války k míru. Olympijská vesnice v Mnichově byla okouzlujícím místem. Potkávali se tam lidé z celého světa. Bavili se spolu, procházeli se, společně sledovali filmy. Přesně tak, jak by to v olympijské vesnici mělo vypadat. Idyla se ale během chvíle změnila v noční můru. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je prijemne prehledny. Nevedel jsem, ze se nemecka policie chovala az tak amatersky. Samozrejme ze by teroriste vyhrali, kdyby se hry prerusili. Arabska mysl je podivne temna a nachylna k manipulaci jak rikali Anglicane uz v 19. stoleti. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jako by snad Německá Olympijská myšlenka byla prokletá. Trochu se obávám toho, co se stane, až se bude konat nějaká další Olympiáda v Německu. Je zvláštní, že pořadatelé nedokázali něčemu takovému zabránit. Dokument se opírá o svědecké výpovědi a trochu slabší rekonstrukci. Strašlivost toho, co se stalo ale na diváka přenese věrně. Je smutné, že se politika tahá do sportu. Pořád dokola se říká, že politika do sportu nepatří, ale jak vidíme i dnes, patří. Zajímavé je, že se v Nacistickém Německu OH konat mohli, ale v současném Rusku to možné není. A to dokonce Rusy vyřadili ze všech sportů, což Německu nikdo neudělal. ()

Reklama

Reklama