Reklama

Reklama

Opustit Angkor

(TV film)
všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 1999, 28 min

Režie:

Jan Hošek

Obsahy(1)

Nevšední pohled na světoznámou kulturní památku, po staletí ukrytou v hlubinách kambodžské džungle. Když v roce 1861 odjížděl francouzský přírodovědec Henri Mouhot na sever Kambodže, byla tato země pro Evropany dosud prakticky neznámá. Kolovaly pouze zkazky portugalských a francouzských misionářů o nádherném městě, ukrytém kdesi v hlubinách džungle. Mouhot při svém průzkumu narazil na rozsáhlé trosky kamenných staveb, téměř zcela překryté pralesní vegetací. Sám o nich prohlásil, že jejich velkoleposti se nevyrovná nic ze staveb starých Řeků a Římanů. Tak byl objeven jeden z architektonických divů světa – Angkor. Dnes po mnoha desetiletích však kromě samotných staveb nezbylo mnoho, co by mohlo podat svědectví o životě mocné říše i jejích obyvatel. Jsme odkázáni především na dohady. Každý z nás se proto může pokusit hledat odpovědi na otázky, které vzrušují i po staletích: proč lidé s vynaložením obrovské námahy, nákladů a obětí velkolepý Angkor vybudovali a proč jej nakonec opustili? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Raritní pohledy na chrámy Angkoru bez lidí, bez života. Prokládány legendami o stvoření lidí, Angkoru a tak všelijak ... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V tomto případě oceňuji přínos televize. Bez ní bych se o tomto starém městě ani nedověděla, natož abych ho viděla. Úchvatné dílo lidských rukou. Jen ten komentář je velmi povrchní a neposkytuje hlubší informace o historii a budování tohoto náboženského areálu. Nevychází z faktů, ale pouze z citací starých textů a bájných příběhů, které se k tomuto místu vztahují. Snad pravdu časem historikové a archeologové odhalí. I tak je to zajímavý dokument. ()

Reklama

Reklama