Obsahy(1)
Rajčata patří mezi nejoblíbenější a nejzdravější pochutiny. Prozkoumejte jejich rozmanité druhy a barvy, odkud se k nám dostala a kde všude jsou ve světě populární... Původní perské rajče bylo žluté a španělští dobyvatelé si ho cenili kvůli tomu, jak kvete. Ale v Evropě pod paprsky španělského slunce se rostlina vyvinula do úplně jiné podoby: její plody se zakulatily, zčervenaly a získaly neodolatelnou podobu i podmanivou chuť. V Rakousku se rajčeti stále říká „ovoce z ráje" a v Itálii zase „zlaté jablko". Jistě tedy nejde o nic jiného než první skutečné zakázané ovoce, které dokázalo svést celý svět. Dnešní posedlost tvarem, velikostí a dlouhou trvanlivostí degradovala rajče na rozbředlý plod bez výraznější chuti. Ale časy se mění! Film Pravda o rajčeti prozradí jakým způsobem a vysvětlí, proč je rajče tak neodolatelné. Konečně pochopíte, proč se návštěvníci rajčatových festivalů v Itálii a Španělsku můžou zbláznit. A možná si dokonce uvědomíte, že jste dosud neochutnali to pravé rajče... Zatím! (TV Prima)
(více)Recenze (4)
Síce niesom milovník paradajok, v intenciách ČSFD by som jej dal 1 hviezdičku, ale tento dokument ma bavil. ()
Vraj sú už preč tie časy, keď paradajky z obchodu chutili ako červené balóny s vodou. Neviem kde, ale väčšina tak chutí stále. Ešte si chvíľu počkáme na dokonalého kríženca chuti, vône a konzistencie. Z filmu som sa veľa nedozvedel, je to skôr zbierka rôznych zaujímavostí o paradajkách. Sem tam nejaká perlička, ako že kečup aj pretlak pochádzajú z Číny, čo vlastne nepochádza? ()
Veľmi pekný dokument o rajčinách. ()
Já a rajče cestujeme všude spolu.... jak má tohle člověk hodnotit? Ale třeba je to reklama na trávu, jestli jo, tak dávám za zboziznalstvi 5 , jako že se kacanova jmenuje ! ()
Galerie (4)
Photo © Prima Zoom
Reklama