Reklama

Reklama

Estesh'hadi baraye khoda

všechny plakáty

Obsahy(1)

Starnúci Fathi, ktorý trpí nevyliečiteľnou chorobou, sa po dvadsiatich rokoch vracia do rodnej dediny. Dúfa, že sa mu podarí nájsť jeho manželku a poprosiť ju o odpustenie. Verí totiž starej tradícii, podľa ktorej človek, ktorého bezúhonnosť môže potvrdiť štyridsať veriacich, dosiahne u Boha odpustenie hriechov. Najdôležitejším svedkom je jeho žena, ktorú pred dvadsiatimi rokmi opustil... (STV)

(více)

Recenze (3)

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Íránské filmy patří k těm nejlepším, které znám, navzájem se liší a poskytují celou škálu námětů. Film Prosba k Bohu je baladickým příběhem, v němž se snoubí boj člověka o odpuštění s přírodním živlem, kterým je v tomto případě sněhová bouře, jež pro mne znamená právě onu chvíli pokání, jíž je stařec vystaven - a jemuž Bůh nakonec za jeho boj skutečně odpustí a přivede ho až ke dveřím jeho manželky, která jej před dvaceti lety opustila a žije o samotě vysoko v horách. Scény, "v nichž se nic neděje" jsou naprosto funkční a uchvacující. Přesto nedávám plný počet hvězdiček z prostého důvodu. Příběh se mi na konci zdál nedotažený. Stařec končí svou pouť opuštěn, vesnický úředník Mohamed se vrací do vesnice, nedozvíme se ani, zda místní lékařka s hochem, jenž je do ní zamilován, dorazí k rodičce na jakési vzudálené samotě... Ne, tento film nenechá spát a užil jsem si ho. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Iránsky veľkomestský film je niečo úplne odlišné, ako iránsky film z malej dediny z hôr. Ale tak je to v každej krajine a národnej kinematografii. Film začne byť zaujímavejší až keď sa z neho stane road movie. Veľmi netradičná road movie: ide sa po koľajniciach, ale nie vo vlaku, ide sa v hlbokom snehu, ale nie so snežnicami, alebo nebodaj so skútrom. Fathi rozpráva historku o dvoch doručovateľoch, ktorí sa musia spojiť v polovici 18 km cesty kvôli podpisu a musím sa priznať, že tento sfilmovaný príbeh by mal asi zaujal viac, ako ten Fathiho o ceste za odpustením, kde si režisér neodpustil pátos a pre nás ťažšie uchopiteľnejšiu tamojšiu mystiku. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film, ak sa v ňom skoro nič neudeje, môže dopadnúť ako veľmi nezáživný, a to je práve tento prípad. Zimná horská iránska krajina a neustále riešenie otázok smrti ma znechucovalo a uspávalo. ()

Reklama

Reklama