Reklama

Reklama

Profily velikánů: Paul Cézanne

(TV film)
  • Francie Paul Cézanne, peintre (více)
Dokumentární / Krátkometrážní
Francie, 2000, 27 min

Obsahy(1)

Portrét geniálního francouzského malíře. Byl to jeden z největších malířů všech dob. A jako u všech opravdu velkých umělců si jeho velikost a proměnlivost víc a víc uvědomujeme při každém dalším setkání s jeho dílem. Paul Cézanne prožil většinu svého života jako nepříliš známý malíř v rodné Provenci, v malebném městečku Aix en Provence (narodil se tu r. 1839), které je dnes významným turistickým místem. Přestože Cézanne zemřel už v roce 1906, dodnes zůstává moderním malířem, jenž ovlivnil všechny význačné výtvarníky počátku dvacátého století. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľký pán maliar, ktorého diela Parížsky salón spočiatku odmietol a ktorý verejne svoje diela nevystavoval celých dvadsať rokov. Jeho maľby odrážajú aj jeho osobný život, vďaka ktorému sa často ocital v depresiách. Nakoniec skonal v podstate pri tom, čo mal najradšej. V roku 1906 skolaboval pri maľovaní vonku. Krátko nato dostal zápal pľúc, ktorý spôsobil jeho smrť. Bol aj silným diabetikom. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tento barvitý typ vyprávění doplnění o zápisky umělce mi přesně sedí a koukám dle hodnocení, že více lidem. Na rozdíl od některých současných encyklopedických dokumentárních portrétů herců zaměřených na jejich profesní život. ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Paul Cézanne patrí k tým maliarom, ktorého tvorba vás na prvý pohľad nemusí osloviť, jeho diela sa podobajú hrubým skicám, ktoré niekoľkými hrubými ťahmi štetca alebo špachte dávajú pocit priestorovosti. V divákovi však nakoniec vzniká dojem hlbokej emócie a oko poteší pestrá škála farieb. Pre milovníkov výtvarného umenia užitočné nahliadnutie do jeho života. ()

Kamas 

všechny recenze uživatele

Slavný francouzský impresionista, malíř jablek, zátiší s ovocem a ženských aktů. Měl svůj specifický styl. Každý jeho objekt byl rámovaný jakoby černou nebo tmavou linkou či obrysem. "..ví se někdy v umění, kdo je blázen?" ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama