Reklama

Reklama

Ukrajino, nezlob se

(TV film)
  • angličtina Don’t Be Angry, Ukraine (festivalový název)

Obsahy(1)

Netradiční road movie, ve které M. C. Putna odkrývá historické a náboženské kořeny současného konfliktu na Ukrajině. Film je inspirován jeho knihou Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity. Česká veřejnost sleduje konflikt na Ukrajině, ale většinou vnímá jen jeho současnou politickou dimenzi. Dokument Ukrajino, nezlob se zkoumá, proč se takto historicky vyvinuly současné vztahy mezi Ruskem a Ukrajinou. Film připomíná hlavní etapy a konfliktní body v dějinách obou národů, které jsou někdy dějinami společnými, někdy se staví proti sobě: rané křesťanství na Krymu, Kyjevskou Rus, proevropskou a protievropskou tradici v baroku, carské Rusko, které odmítá uznat ukrajinskou identitu a následné formování ukrajinské kultury v Rakousko-Uhersku, období rudého teroru i ukrajinského hladomoru. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

rivah 

všechny recenze uživatele

Putna cestuje s hrou "člověče, nezlob se" vybavenou kroužky s ruským, ukrajinským, polským, rakouským znakem a rozmlouvá s lidmi - odborníky i obyčejnými- od Kijeva po Lvov a Oděsu. Ti všichni jsou rozumní, ale kde jsou ti, co vším hýbou, rozhodují, kšeftují a bojují? Tedy proti svým ruským spoluobčanům? ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Typický kontroverzní a provokatérský Putna. Duchaplné postřehy o ruské a ukrajinské mentalitě mě vedou k poznání, že bych si Putnovy Obrazy z kulturních dějin ruské religiozity asi měl přečíst. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama