Jani HonkakoskiScénář:
Esa SilanderHrají:
Pertti Havas (vypravěč), Riikka Aaltonen, Aki Huhtanen, Sanna Kokko, Ari Turunen, Antti Kokko, Tuomo Turunen, Pekka Luhanko, Riitta Ahmasalo (více)Obsahy(1)
Vypravte se do nedotčené severské přírody. Potkáte tu lidi, kteří našli svou vášeň v lovení či rybaření... Seznamte se se čtyřmi lidmi z různých částí Finska, kteří nadevše milují lov zvěře a ryb v divoké přírodě. Seriál o finské divočině se natáčel v srdci jednoho z největších severských pokladů. Zachycuje jeho krásu ve vší nádherné rozmanitosti a pestrobarevnost ročních období. Kromě vzrušení z lovu se také zaměřuje na téma nutnosti ochrany životního prostředí. (TV Prima)
Dokument o fínskych kokotkovcoch čo zabíjajú zvieratá pre zábavu a pritom sa tvária ako milovníci prírody. Tak jeblí ako televízie čo sú schopné tento odpad vysielať a podporovať. ()
Lásku k přírodě si představuji jinak než zabíjení krásných tetřevů, medvědů a zajíců pro radost, jako koníček. Na Prima Zoom už jednou něco podobného běželo. Toto nemá s láskou k divočině nic společného. Stačí vzít foťák a "sestřelit" divoké zvíře krásnou ostrou fotkou. Mrzí mě, že tvůrcům nebyl ani proti srsti takový název. ()
Láska k přírodě nějak nejde dohromady se zabíjením všeho živého v ní pro zábavu. ()
Spíš láska k tomu druhu myslivosti, který se nezabývá péčí o přírodu a udržením stavů zvěře v mezích vhodných pro zdárný vývoj ekosystému, ale který je prostě pouhou loveckou vášní - příhodnější by byl tedy název "Láska k lovu". Lovci holdují svému koníčku v míře u nás nevídané, byť jistě nepřekračují rámec stanovený finskými předpisy. Tamní přírodní podmínky se od českých samozřejmě diametrálně liší, počty zvěře počínaje a tváří krajiny konče. Pořad to tudíž není úplně nezajímavý, ale mentalita jeho aktérů mi prostě nesedí a kochat se jejich úspěchy mne nebaví. ()
Už jsem viděla hodně dokumentárních filmů a seriálů o finsku, ale tohle byl šok. Zřejmě to způsobil název (popř. překlad) nehodící se k obsahu. Rybařinu ještě pochopím...ale s tím "lovem" jsem měla problém. Koukat skoro 30 minut na to, jak někdo střílí lesní zvěř ve více skupinách a těší je to. Taky mě překvapil počet "ženskejch", které tohle baví. Nemám nic proti feminizaci, ale hlava mi to nebrala. Za mě velké zklamání. Dávám 3* jen proto, že 1.díl II. série byl o rybaření, s hezkými záběry na přírodu a nechyběli hafani. ()
Photo © Eemeli Hepola / NTRNZ media Oy / YLE