Reklama

Reklama

Neobyčejné životy - Série 4 (2012) (série)


Jiří Štěpnička (S04E05)

(epizoda)

Obsahy(1)

Životní a tvůrčí pouť výrazného českého herce začala v Anglii a byla poznamenána velkým rodinným traumatem. Portrét dlouholetého člena Národního divadla. Významný divadelní, televizní a filmový herec se narodil v Londýně českému malíři Janu Samcovi a známé herečce Jiřině Štěpničkové, jež se vzhledem k nedostatku hereckých příležitostí v poválečném Československu vydala do Anglie na studijní cestu. Po návratu rodiny do vlasti došlo k únorovému puči a Jiřině Štěpničkové jako jedné z předních hvězd prvorepublikového filmu bylo filmové plátno zapovězeno. Rozhodla se hledat štěstí za hranicemi na podnět, který byl však pouze záminkou pro vykonstruovaný proces, pro nějž byla předem vyvolena z herecké branže jako oběť. Malý Jiří se ocitl ve výchovném ústavu s ozbrojeným dohledem. Nakonec mohl vyrůstat u otce a s matkou se setkal až po deseti letech.
Jeho herecká kariéra vedle velkého talentu napomohla i liberální atmosféra šedesátých let, která mu umožnila vystudovat DAMU. Následně působil v Hradci Králové a v brněnské Redutě. V roce 1975 započala jeho dlouholetá kariéra v Národním divadle, kde na jevišti stanul po boku skutečných hereckých bardů, což samozřejmě mělo velký vliv na jeho umělecký růst. Z představitele bouřliváků se přehrál do složitých psychologických rolí a především v posledních letech podává na naší první scéně nezapomenutelné výkony. Do paměti diváků se bezesporu vtiskly jeho role v inscenacích „Naši furianti“, „Kupec Benátský“, „Ohrožené druhy“ či v komorním „Blackbirdu“, za níž získal roku 2010 Cenu Thálie. Kromě jeviště jeho herectví vyniklo zejména na televizní obrazovce, kde účinkoval více než tisíckrát.
I přes nesmírný objem práce se navíc zvládnul etablovat jako jeden z předních současných dabérů a svůj hlas poskytnul řadě velkých filmových hvězd. Za svůj přínos byl roku 2002 oceněn Cenou Františka Filipovského. K těmto úspěchům a významnému životnímu jubileu Česká televize Jiřímu Štěpničkovi srdečně blahopřeje. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě šokující věta "že zákony se mají dodržovat" a že je v podstatě v pořádku že mámu dle stávajících platných zákonů zavřeli. Jiří to má dle mého divně nastavené ( zracionalizované?, museli mu v dětství řádně vymýt mozeček)....Jeho účastí v odpadním seriálu Gottwald v době kdy se role dala odmítnout bez následků o něčem svědčí... ()

Reklama

Reklama