foto

Václav Křístek

  • nar. 26.9.1954 (65 let)
    Olomouc, Československo

Biografie

Režisér Václav Křístek začínal jako tvůrce celovečerních filmů, od devadesátých let se ale věnuje spíše práci v televizi. Pochází z Olomouce a obor filmové režie vystudoval na pražské FAMU, mezi svými vzory jmenuje především slavného Federica Felliniho. Po absolutoriu FAMU začal pracovat na Barrandově, kde působil jako pomocný režisér, případně asistent režie, k prvnímu samostatnému filmu se ale dostal až po několika letech (PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU, 1987). O dva roky později natočil film ZVÍŘATA VE MĚSTĚ (1989), na změněné společenské poměry po roce 1989 pak reagoval smutnou komedii VYŽILÝ BOUDNÍK (1990).

Do několika hudebních medailónků promítl své soukromé zájmy o rockovou hudbu, sám také skládal hudbu a texty pro skupinu Panika. Mezitím přesunul své aktivity do televize, kde se jako jeden z režisérů podílel například na populárním cyklu ČESKÁ SODA, realizoval také televizní inscenace a pohádky. Z větších projektů připomeňme pohádkově laděný historický příběh CÍSAŘ A TAMBOR (1998) nebo rodinné drama ze současnosti HODNÝ CHLAPEC (2004). Výrazný je Křístkův autorský podíl na rozsáhlém zmapování historie české rockové hudby BIGBÍT (1998). Z poslední doby za zmínku stojí dokumentární cykly NEZNÁMÍ HRDINOVÉ (2007), HISTORIE.CS (2009) nebo HISTORIE.EU (2009).

V nedávné době se Václav Křístek kromě práce v televizi prosadil i jako spisovatel a zaujal svým rozsáhlým historickým románem ze 16. století Cesta na poledne (2004), který získal Cenu knižního klubu. Tento životní příběh slavného stavitele jihočeských rybníků Jakuba Krčína z Jelčan rozšířil volným pokračováním Prohrát slunce před svítáním (2011).

Pavel "argenson" Vlach

Režijní filmografie

Filmy

2016 Hlas pro římského krále (TV film)
2008 Ztracený princ (TV film)
2007 Nesmělý Mikeš (TV film)
Tři srdce (TV film)
2006 Tajemství Lesní země (TV film)
2005 Comeback (TV film)
Rajónové blues (TV film)
2004 Hodný chlapec (TV film)
2003 Pátek čtrnáctého (TV film)
2002 Z rodinného alba (TV film)
2001 Deník šílené manželky (TV film)
1998 Císař a tambor
Doma je doma (TV film)
Česká soda
1992 Čarodějka
1991 Vyžilý Boudník
Šaty šupáka (TV film)
1989 Zvířata ve městě
1987 Přátelé Bermudského trojúhelníku
1979 Půl slunce půl stín (studentský film)

TV seriály

2000 Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
1993 Česká soda (TV seriál)

Dokumentární

2018 Prahou s panem Tau a Arabelou (TV film)
Čeští trampové v Americe (TV film)
2015 Druhý život Mistra Jana Husa (TV seriál)
Memento vyhaslé hranice (E01)
Zvláštní znamení touha (TV seriál)
Jako v rezervaci (E13)
Běžte s tou operou na Portu (E12)
Kanada (E11)
další epizody (13)
2014 Fenomén Underground (TV seriál)
2013 Bazilika (TV film)
Voják Otakar Jaroš (TV film)
2012 Sbohem Československo (TV seriál)
Jak to všechno dopadlo a co bude dál (E12)
Jak jsme hráli spolu a proti sobě (E09)
Jak nás viděl svět (E06)
další epizody (4)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Jiří Štěpnička (S04E05)
2011 Heydrich - konečné řešení (TV seriál)
Inventura Febia (TV seriál)
Slavní dirigenti Kubelík a Brom (E43)
2010 Neobyčejné životy (TV seriál)
Jan Skopeček (S02E01)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Blanka Bohdanová (S01E09)
Z jižních Čech až na konec světa (TV film)
2008 Než přijede záchranka (TV seriál)
2007 Cesta intelektuála k popravišti (TV film)
Neznámí hrdinové (TV seriál)
2000 Asanace paměti (TV film)
1999 Třicet návratů (TV seriál)
1998 Bigbít (TV seriál)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)

TV pořady

2016 Novoroční ekumenická slavnost (TV pořad)
2015 Finále Plzeň 2015 (TV pořad)
Novoroční ekumenická slavnost ve znamení Taizé (TV pořad)
2014 Finále Plzeň 2014 (TV pořad)
2010 Škola snů (TV pořad)
2009 Historie.eu (TV pořad)
2008 Historie.cs (TV pořad)
2007 Futuroskop (TV pořad)
2006 Historický magazín (TV pořad)
2004 Diktát (TV pořad)
2003 Mimo domov (TV pořad)
2001 Sešli se... (TV pořad)
2000 Když se řekne profese (TV pořad)
1999 Abeceda zdraví (TV pořad)
Sekty a nové náboženské směry (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
1991 Bago (TV pořad)
1990 Hitparáda (TV pořad)
Superset (TV pořad)

Divadelní záznam

2016 Návštěvy u pana Greena (divadelní záznam)
2014 Cyrano!! Cyrano!! Cyrano!! (divadelní záznam)
Tři holky jako květ (divadelní záznam)
2011 Hodiny jdou pozpátku (divadelní záznam)
2009 Plešatá zpěvačka (divadelní záznam)
Rozmarné léto (divadelní záznam)
2008 Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2002 Táňa, Táňa (divadelní záznam)
2001 Strýček Váňa (divadelní záznam)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2009 Duše
1991 Corpus delicti
1972 Bitva o Hedviku

Dokumentární

2019 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Karla Zimy (S15E17)

Host

TV pořady

1999 Noc s Andělem (TV pořad)