Reklama

Reklama

Ex Libris: knihovny New Yorku

(festivalový název)
  • USA Ex Libris: New York Public Library (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Komplexní pohled na systém fungování Newyorské veřejné knihovny a jejích poboček zachycuje neuvěřitelný záběr aktivit jedné z největších vzdělávacích institucí na světě. Prostřednictvím zaměstnanců, čtenářů a přispěvatelů snímek ukazuje otevřené centrum kulturní a intelektuální výměny. (Febiofest)

Recenze (3)

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Již český festivalový název je solidně zavádějící, protože dokument není o knihovnách v New Yorku (je jich tam určitě spousta), ale výhradně (a je to evidentní i ze zde uvedeného originálního názvu) o tamní městské veřejné knihovně a jejích pobočkách. A je bohužel příznačné, že z hlediska obsahu je naprostá většina prostoru věnována kulturním, společenským a vzdělávacím aktivitám (v rámci) knihovny (pro režiséra typicky observační přístup), které doplňují záběry z porad managementu, zaměstnaneckých diskusí a bilančních proslovů. Jinak se o institucionálních procesech, zaměstnancích v zázemí (jejich práci nebo např. používaných technologiích) nedovíme téměř nic, respektive pouze několik narážek (např. že pouze 61% rozpočtu jde z tzv. veřejných zdrojů), a z celkové stopáže 197 minut je jim věnována odhadem ani ne desetina (distribuční linka na knihy, aktivita ve skladu, digitalizace?). Výměnou za to získáváme možnost nahlédnout do života obyvatel metropole specifickou optikou a je nám dáno ochutnat i něco pikantních detailů typu kdy, kam a proč se např. zdejší židovská menšina ve 20. století stěhovala (a jak se integrovala) nebo co má společného Elvis Costello s Herbertem Marcusem... ()

flakik 

všechny recenze uživatele

Řemeslně opravdu perfektně zvládnutý dokument. Ale 3 hodiny?! Vážně?! Po konci filmu jsem si chtěl koupit letenku do New Yorku a vypálit všechny knihovny, které v tom filmu byly...a to mám knihy rád. ()

Reklama

Reklama