Reklama

Reklama

A Message from Mars

Velká Británie, 1913, 69 min

Obsahy(1)

První britský sci-fi film. Král Marsu posílá svého vyslance Ramiela na Zemi, aby se pokusil napravit nejsobečtějšího člověka na světě. Scénář čerpá z divadelní hry Richarda Ganthonyho (1856-1924), vlastní příběh je však variací na Vánoční koledu Charlese Dickense (1812-1870). (wero1000)

Recenze (4)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Marťané mají legrační háv i s ocasy a znak na prsou na šňůrce. Děj je zajímavý jen zpočátku, pak už je to jen nuda. Asi první film z řadyx etik-fi, hlavičkou sci-fi jen kryt. Zde se jedná spíše o etiku. Bohužel jsem nepobral co se změnilo nálezem mince v kapse. Tím měl jako Ramiel úkol splnit? Těžkopádný děj je v závěru nastavován, asi aby se nějak vyplnil čas. No, budiž. Měl jsem to štěstí, že jsem měl filmovou kopii doplněnu velmi vhodně i zvuky, takže to o jeden level povýšilo. Ale jak hodnotit? Za děj jednoznačně nula. Efekty, v podstatě mimo stop triku, skoro nejsou. Dám dvacet za celek a dvacet že jsem se nenudil až tak moc. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Prečo práve z Marsu by nám niekto posielal dobrodinca, ktorý by nasmeroval cesty vykorisťovateľov a arogantných aristokratov k lepšiemu ľudskému cíteniu a činom? Otázka v dobe dnešnej zrejme nezodpovedateľná, pred vyše 100 rokmi to ale ľudské chápanie bralo dosť ináč. Nečakajte sci-fi v až tak pravom zmysle slova, ako už wero1000 v obsahu napísal, ide o parafrázu Dickensovej Vianočnej koledy a Mars predstavuje zhruba 10 ľudí v čudných kostýmoch, nasnímaných pred maľovaným plátnom plnom rímskej architektúry a to všetko v približne celkovo 2-3 minútach. Takže toľko vedecká fantastika. Zvyšok je dráma o bohatom ,,nešťastníkovy,, zisťujúcom vďaka ´´marťanovi´´, že moc a peniaze niesu všetko. Má to síce niektoré vizuálne nápady ( marťanove schopnosti ), ale jedná sa o dosť chudobný snímok. Teda ako celok. Záver, akokoľvek naivný, ale môže dojať. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Kterak byl zbohatlík napraven a získal srdce. Je to němý film, ale autoři si ho trochu pletou s jakýmisi "aranžovanými scénami". Hanebnost zbohatlíka (podsaditého pána kolem 55) se projevuje tak, že nechce se svou 18tiletou snoubenkou, upřímně ho milující pro jeho... nevím co, jít tančit na bál (!!! fakt). Mezitím na Marsu :-), odehrává se scéna lámání hole nad neschopností marsozednáře (podle úboru a kulis), je degradován a poslán s poslední šancí napravit zbohatlíka. Dorazí na Zem, a magickými výhrůžkami jej donutí dělat, co sám nechce. Převleče ho za bezdomovce, čímž mu okamžitě implantuje sociální cítění. Po vrácení původní formy se ex-zbohatlík stane hrdinou a do bytu si zavleče všechny chudé z okolí a krmí je polévkou. Nad čímž patřičně pomatená snoubenka vlhne a jihne, jako bych viděl feminy dnes. Happy end. Na Marsu jásají také. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama