Reklama

Reklama

Velkolepé norské fjordy

(TV film)
  • Česko Norské fjordy – život za šera (více)
Německo / Rakousko, 2017, 52 min

Scénář:

Jan Haft

Kamera:

Florian Graner

Obsahy(1)

Norské fjordy patří k nejdramatičtějším krajinným útvarům v Evropě. Ale chladné a temné vody fjordů jsou domovem překvapivě bohatého a pestrého živočišného světa. Nacházíme tu obrovské studenomilné korálové útesy, žijí v nich měkce se pohybující pérovníci, kteří se projevují i světelnými záblesky, a zvláštní mořští plži žhnoucí ve tmě. V zimě se uchylují mezi fjordy tak husté roje sleďů, že se jimi moře jen černá. Není tedy divu, že přitahují dravce z blízkých i vzdálenějších vod. Kepokarci a kosatky zde pořádají hostiny, jejichž zbytky pak pilně odklízejí rackové a mořské hvězdice. V létě putují fjordy a proti proudu řek lososi, kteří místy překonávají i vodopády, aby se dostali na místa, kde tradičně dochází k oplodňování jejich jiker. Jsou to malé potůčky a říčky daleko od moře. V nich se líhne milionový rybí potěr. Teprve když rybky dosáhnou věku pěti let, vydávají se na zpáteční cestu do hlubších vod norských fjordů. (TV Spektrum)

(více)

Recenze (3)

ilemas 

všechny recenze uživatele

Nádherný velmi zajímavý přírodní dokument, v němž se spíše než na krásy Norských fjordů podíváme do jejich hlubin a rozmanitý život v nich. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní dokument je jak vizuálně působivý, tak informačně přínosný. Doporučuji ho nejen do výuky přírodopisu. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Dokument nám zprostředkuje život ve fjordech, pod hladinou i na pevnině, kam se střídavě kamera vydává. Chaluhové lesy jsou domovem mnoha druhů ryb a dalších živočichů. Až deset miliard sleďů sem připlouvá přezimovat, a stávají se tak potravou četných predátorů. Hejno kosatek si na ně umí velmi důmyslně zajít. Ve vodě lze potkat půvabnou korunovku purpurovou, pérovníci, podobni korálům, chytají plankton, krab německý vyhrabává mušle. Dokáže otevřít i hřebenatku, z níž mu sem tam sousto ukradne platýs. Zajímavý je střet kajek mořských s rackem stříbřitým. Kajky brání svá mláďata a racek může být rád, že střet s rozdivočelými samicemi vůbec přežil. Zatímco tetřevi tokají, dlouhonozí sekáči loví v mechu a lišejníku hmyz. Ve fjordech zastavuje řada migrujících ptáků, aby si odpočinuli. Někteří zde ale i hnízdí, jako třeba jespáci nebo kamenáček pestrý. Objevují se zde i sviňuchy. Jednu uhynulou moře krátce vyplavilo, pak si ji příliv opět vzal. Zdravotní policie v podobě sliznatek se o ní samozřejmě postará. Důležité jsou vodopády, které sem přinášejí potravu a živiny. Dostat se přes ně musí lososi, aby zajistili pokračování rodu. Časté deště pak z pevniny smývají sůl zpět do moře. Fjordy ohřívá Golfský proud (o 5 až 10 st.), což má vliv i na klima na pevnině, které je tímto velmi příjemné. Podzimní listy odnáší voda do zálivů, tam jsou opět zdrojem živin. Ve zdejších vodách se lze setkat také s ježovkami, hvězdicemi, žebernatkami, ale i chimérou nebo nejmenším žralokem sametovým. Jan Haft je odborník na slovo vzatý a jeho film je opět dechberoucím záznamem jedné úžasné lokality v Norsku. ()

Galerie (24)

Reklama

Reklama