Reklama

Reklama

Den vítězství

(festivalový název)

Obsahy(1)

Neúnavný portrétista proměn historické paměti se ve svém dalším observačním dokumentu vypravuje do berlínského Treptower parku, kde se 9. května každoročně konají oslavy vítězství Rudé armády a sovětského lidu nad nacistickým Německem. Pestrá etnická, sociální i intelektuální směsice potomků někdejšího SSSR se tu na pozadí folklorních vystoupení, patriotických proslovů, zpěvu, tance a hodování prodchne národní hrdostí k někdejší vlasti, odkud většina z nich dávno emigrovala. Ve statických obrazech, zaznamenávajících proces ambivalentního propojování ideologie s mytologií a sentimentem, Loznica vyzývá k zodpovězení zcela zásadních otázek po podstatě společenského vývoje. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Tak Loznica vyzývá k zodpovězení otázek o podstatě společenského vývoje? To se mohl zeptat a každý by mu řekl, že lidé jsou samozřejmě stále stejné ovce jako před sedmdesáti lety. Když někdo nahoře chtěl, aby šli, tak šli; teď je správné, aby slavili, a tak vkládají všechnu energii do poctivého slavení. Takového moderního, bezpečného, které nejlépe vystihuje snaha vypadat dobře na oslavné fotce na Instagramu. Pěkné myšlenky, jenže příliš banální na to, aby ospravedlnily hodinu a půl nudy, již nás Loznica vystavil. Popáté během pár desítek minut zpívanou Kaťušu už fakt nepřežijete. Holt když necháte běžet statickou kameru, hlubokomyslných záběrů se prostě dočkáte jen těžko, zato přehršle všedního plevelu ano. Tenhle výsledek je zbytečný a nikoho vážně neobohatí. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Záznam oslav vítězství nad nacismem se každoročně opakuje v pochodech a zdravicích vojáků a přecházení lidí sem tam. Nikoho to už příliš neoslovuje, bohužel. Ale je to stále nutné připomínat mladým generací,? Asi ano... ()

Reklama

Galerie (8)

Reklama

Reklama