Reklama

Reklama

Wutangské hory, kolébka taoismu

(TV film)
  • Francie Les Montagnes sacrées du Wudang (více)
Francie, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Nádherná příroda v souladu s prastarými tradicemi, náboženstvím i řemeslnou zručností tamních obyvatel. Mezi údolími, nad nimiž se vznáší mlha, a závrať vzbuzujícími vrcholky leží v samém srdci země nebeského draka nevšední kraj, kde se snad zastavil čas. Příroda a umění jsou tam v úctyhodné harmonii. Wutangské hory najdeme v centrální Číně, v provincii Chu-pej, jižně od hlavního města Pekingu. Tato majestátní krajina byla svědkem zrození největších pokladů čínské kultury. Pohoří Wu-tang-šan je mimo jiné místem zrodu bojových umění a tradiční čínské medicíny. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tao...Cesta, smíření, život. Tisíc let je zde jako před týdnem aneb Příroda nám veškeré odpovědi strká přímo před hubu, nicméně naše těla a hlavně duše jsou stále plná hmotných i nehmotných odpadků. Velmi inspirující...a přesto i v okolí kolébky Taoismu se tato filosofie střetává s onou známou pábitelskou myšlenkou___"Lid se raději přežírá a dává si zahrát humoresku...". Inspiruj tedy hlavně sám sebe, člověče (ne)šťastný! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu vyzařuje léčivý klid. Doktor Moldan nám vždycky na ekologii říkal, že když jedem na dovolenou, stačí si předem zjistit jen dva údaje a víme předem, jak bude krajina vypadat - teplotu a srážky. Wutangské hory s mnoha vzácnými léčivými bylinami se mi líbí, protože nejsou příliš šutrovitě pustě holé jako Alpy, ani to není polní rovina s řepkou u Pardubic. Musí být asi extrémně neúrodné, když ani Číňani je nezdeveloperovali, nebo si je chrání na kulisy svých filmů (Např. Tygr a drak). Dozvíme se také o životě v klášteře a projdeme duchovním dobrodružstvím taoismu. Neproniknutelné lesy by člověk v přelidněné Číně nečekal. Vidíme i čínské cvičení tchai-ti (taiči), na které mě jednou zavedla kamarádka, ale moc jsem to nepochopil (jde o usměrňování životní síly a usměrňování do různých částí těla spolu se správným dechem a meditací ovlivňuje prokazatelně zdravotní stav). Nahlédneme do okolích měst a vesnic na čínská tradiční řemesla a kuchyni. ()

Reklama

Reklama