Reklama

Reklama

Wutangské hory, kolébka taoismu

(TV film)
  • Francie Les Montagnes sacrées du Wudang (více)
Francie, 2016, 52 min

Obsahy(1)

Nádherná příroda v souladu s prastarými tradicemi, náboženstvím i řemeslnou zručností tamních obyvatel. Mezi údolími, nad nimiž se vznáší mlha, a závrať vzbuzujícími vrcholky leží v samém srdci země nebeského draka nevšední kraj, kde se snad zastavil čas. Příroda a umění jsou tam v úctyhodné harmonii. Wutangské hory najdeme v centrální Číně, v provincii Chu-pej, jižně od hlavního města Pekingu. Tato majestátní krajina byla svědkem zrození největších pokladů čínské kultury. Pohoří Wu-tang-šan je mimo jiné místem zrodu bojových umění a tradiční čínské medicíny. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Z dokumentu vyzařuje léčivý klid. Doktor Moldan nám vždycky na ekologii říkal, že když jedem na dovolenou, stačí si předem zjistit jen dva údaje a víme předem, jak bude krajina vypadat - teplotu a srážky. Wutangské hory s mnoha vzácnými léčivými bylinami se mi líbí, protože nejsou příliš šutrovitě pustě holé jako Alpy, ani to není polní rovina s řepkou u Pardubic. Musí být asi extrémně neúrodné, když ani Číňani je nezdeveloperovali, nebo si je chrání na kulisy svých filmů (Např. Tygr a drak). Dozvíme se také o životě v klášteře a projdeme duchovním dobrodružstvím taoismu. Neproniknutelné lesy by člověk v přelidněné Číně nečekal. Vidíme i čínské cvičení tchai-ti (taiči), na které mě jednou zavedla kamarádka, ale moc jsem to nepochopil (jde o usměrňování životní síly a usměrňování do různých částí těla spolu se správným dechem a meditací ovlivňuje prokazatelně zdravotní stav). Nahlédneme do okolích měst a vesnic na čínská tradiční řemesla a kuchyni. ()

Reklama

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tao...Cesta, smíření, život. Tisíc let je zde jako před týdnem aneb Příroda nám veškeré odpovědi strká přímo před hubu, nicméně naše těla a hlavně duše jsou stále plná hmotných i nehmotných odpadků. Velmi inspirující...a přesto i v okolí kolébky Taoismu se tato filosofie střetává s onou známou pábitelskou myšlenkou___"Lid se raději přežírá a dává si zahrát humoresku...". Inspiruj tedy hlavně sám sebe, člověče (ne)šťastný! ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama