Reklama

Reklama

Pátrání po nacistickém pokladu

(seriál)
  • Česko Honba za nacistickým pokladem (více)
Kanada / Velká Británie, 2017, 8x50 min

Obsahy(1)

Seriál se zabývá nejúspěšnější loupeží v historii lidstva a nejrozsáhlejšími moderními pátráními po pokladech. V období mezi roky 1933 a 1945 ukradli nacisté miliony kulturních předmětů a stovky tun zlatých cihel. Přisvojili si snubní prsteny a zlaté plomby, surové diamanty a královské klenoty, vyplenili muzea, knihovny, kostely, synagogy, podniky, továrny a rodinné domy. Část jejich kořisti nebyla dosud nalezena. Zahrnuje odhadem přes sto tisíc uměleckých děl např. od Degase, Van Gogha a Raphaela a dále hromady zlata, diamanty, klenoty a další kulturní památky v ceně desítek nebo až stovek milionů. Bývalý ekonom CIA odhadl v roce 2007 celkovou hodnotu dosud nenalezeného nacistického pokladu na 115 až 175 miliard dolarů. Snaha o jeho nalezení začala v posledních dnech 2. světové války a pokračuje dodnes. (Viasat)

(více)

Recenze (3)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem nesehnala všechny díly, viděla jsem jich pouze pět. Další nevýhodou, se kterou se zmlsaný divák musí popasovat, je rádoby akční pojetí dokumentu, které vyznívá docela bulvárně. Ovšem, pokud se nad to dokážeme povznést , pochopíme, že záměrem tvůrců je zvýšení sledovanosti, protože by to mohlo být pro dobrou věc a dále shledáme, že se na pořadu podílejí odborníci na slovo vzatí..., dá se to přežít. Co se týče umění, dostaneme se v tomto dokumentu k zajímavým informacím, které nejsou běžné veřejnosti známé. Informace jsou ale pravdivé, aktuální, ověřitelné a docela šokující. Tady mám na mysli například obsah sejfů švýcarských bank (který bezpochyby tvrdil jejich poválečnou měnu- což je samo o sobě strašné. I ekonomické embryo ve skrytu duše tuší, že Švýcaři nevybudovali svou výsostnou pozici jenom z hodinek a čokolády...), dále postup, jakým způsobem se čachrovalo a čachruje s uměním na černém trhu, jakým způsobem byla nacisty umělecká díla konfiskována a kde všude byla v poválečných letech, třeba jen náhodně, viděna... Osobně bych si uměla představit, že se těch osm dílů smrskne do tří, však mě historie umění zajímá, ledacos už jsem, kupodivu, znala. Možná je dobře, že to pojali takto, třeba oslovit diváka alias pole neorané. Čtyři hvězdičky. Za to, že se o největší krádeži stále mluví, že se stále hledá a že se díky těmto lidem něco "málo" už našlo. Po shlédnutí jsem si prohlížela naše rodinné šperky a řeknu vám: bylo mi všelijak. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem šestý díl odehrávající se převážně v Polsku (a v závěru v Bavorsku). Je to hotová  detektivka s ukázkami filmového archivu z války. Pátrání po nejcennějším obrazu uloupeném Polákům nacisty od Rafaela, a dalších dvou obrazech. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

V tomto dokumente sa okrem iného dozvieme odkial môže byť zlato čo nosíme po sebe, alebo aj to že veľké banky vo Švajčiarsku pod svojimi základmi určite niečo tajne skrývajú. Mimochodom ako to že spomenutú krajinu akosi "zázračne" každá svetová vojna obišla(?) Tento film nič prevratné nerozuzĺuje, skôr dáva ešte viac otázok ale aj poukazuje na niečo závažné čo v zápätí nemôže dokázať. Snaha sa cení ***** . ()

Reklama

Reklama