Reklama

Reklama

Amal

(festivalový název)
Trailer
Egypt / Libanon / Francie / Německo / Norsko / Dánsko / Katar, 2017, 83 min

Obsahy(1)

Časosběrný portrét dospívající dívky Amal (v překladu Naděje) nás zavádí do rozbouřeného Egypta, kde diktátorský režim po revoluci vystřídala vláda radikálního Muslimského bratrstva. Vzpurná Amal, s kapucí vždy staženou do čela, se na ulicích chová jako nebojácná vůdkyně, hnaná vzpomínkami na svého zesnulého otce. Turbulentní osud země se zároveň odráží v hrdinčině nevyjasněné genderové roli. Z tomboye v mikině a džínách se Amal po partnerově boku krátce mění v nalíčenou slečnu, poté v zahalenou ženu. Dokument Mohameda Siama je vrstevnatou sondou do života mladé ženy v překotně se transformující arabské společnosti. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (3)

vyhnalek 

všechny recenze uživatele

Časosběrné dokumenty vždy závisí na šťastném výběru hlavního hrdiny. V tomto případě se výběr povedl. Dívka sama utáhne celovečerní dokument, ve kterém se zrcadlí nejen proměna rebelské dívky Amal, ale i celé egyptské společnosti. ()

Rejže 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měla ráda takové ty rebelky ála Arya Stark. Aneb bojuj jako chlap. Mohamed Siam sesbíral a natočil časosběrný dokument o mladé dívce z Egypta, které smrt tatínka otevře oči a vpraví ji do reality pouličních nepokojů a bojů proti nastupujícímu režimu Muslimského bratrstva. Čím více bratrstvo vítězí, tím více se z chlapecky divoké Amal stává s pokorou dospělá a krásná žena. Rejža nasadil kameře velmi dobrou čočku až mne to překvapilo. ()

Reklama

Reklama