Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Když nový vězeň v armádním detenčním centru začne dělat děsivé věci, stane se z hledání pravdy boj o přežití mladé vyšetřovatelky. (Netflix)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (4)

Ghúl (2018) 

V totalitním režimu je kdesi v Indii do vojenského vyšetřovacího střediska přivezen tajemný vězeň, který na místě odhalí tajemství, dotýkající se hlavně minulosti muslimky Nidy, a rozpoutá doslova peklo v podobě arabského démona. Skvělý příběh podpořen pevným scénářem, skvělými hereckými výkony, kulisami a vůbec výpravou, a to všechno za vynikající kamery. Za to vše by se nemusel stydět leckterý kinofilm. Jak je u indické kinematografie zvykem, i zde si tvůrci vypomohli několika motivy z různých hollywoodských snímků, jako je např. ´451° Fahrenheita´ hned v úvodu první části a později několika dalších, které pozná skutečně jen filmový znalec. Ale jako vždy, ničemu to nevadí. Miniseriál jako celek v rámci žánru funguje naprosto skvěle. Hlavní postavou je muslimka a děj se odehrává v prostředí Indie, takže se opět po divácké stránce do toho tahá politika v rámci muslimské propagandy. Tady je to však zcela zbytečné. Muslimské náboženství v rámci příběhu nejenže nevadí, ale naopak přispívá k většímu nadhledu. Děj je skutečně děsivý a každou částí nabírá na obrátkách. Temná atmosféra by se dala doslova krájet a vzniklé peklo v prostorách omšelých vojenských prostorách je skutečně šokující. Netflix se tímto hodně vytáhl. Prozatím se jedná o nejlepší hororovou minisérii, kde hororový žánr dosáhl svého významu. ()

Out of the Smokeless Fire (2018) (E01) 

První část hned zpočátku představuje temnou atmosféru a politické rozhraní známé z příběhu Raye Bradburyho, které bylo již dvakrát filmově zpracováno pod názvem ´451° Fahrenheita´ Ano, i zde se pálí knihy, neb se jedná o pomíjivou literaturu. A pomíjivý lidé se převychovávají. Hlavní postavou je muslimka Nida, která se stává vyšetřovatelkou ve středisku Meghdoot 31 krátce po té, co předá spravedlnosti svého otce kvůli protivládní činnosti. Muslimka je to však krapet odlišná. Ve svém zaměstnání bez problémů sundá šátek a muži podá ruku. Prohlédne si své nové pracoviště a některé vězně a vše je zakončeno příjezdem vězně nového, na kterého putuje nedozírný důraz. Celé dějství se odehrává v noci, což má za následek s pevným dějem a přísně drženou plynulostí onu temnou až vizuálně hororovou atmosféru. Rozjezd je vydařený. ()

The Nightmares Will Begin (2018) (E02) 

Druhá část přirozeně pokračuje tam, kde předchozí první skončila. Poznáváme onoho vězně a snahu věznitelů pomocí mučenění z něj dostat informace. Temná atmosféra o něco zesílila důraz děsivosti a hnusu. Pomáhá tomu nejen prostředí, ale i kamera využívající i obraz z kamery průmyslové. Že by odkaz na žánr found footage? Nida se zúčastňuje výslechu a začnou se dít věci nedajíc se nějak rozumně vysvětlit. Podivné události kolem vězně a jeho chování se jí dotýkají víc, než si myslí. Závěrečný vězňův úsměv jakoby odkazoval na jinou neodolatelnou postavu a tím je Hannibal Lecter. Ale je to jen domněnka. Druhá část tedy pokračuje ve své koncepci šokovat a nikterak v ničem nezaškobrtává. ()

Reveal Their Guilt, Eat Their Flesh (2018) (E03) 

Třetí část je ve znamení zvratů, zoufalství a strachu. Dozvídáme se, co se to vlastně děje a proč, a hlavně, co je to ten Ghoul. Nida s tím má skutečně víc společného, než si myslí. Dramatizace, hororová atmosféra, napětí a akce na vysoké úrovni. Finále příběhu je překvapivě lepší a hlavně děsivější, než by se dalo očekávat. ()

Reklama

Reklama