Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Když nový vězeň v armádním detenčním centru začne dělat děsivé věci, stane se z hledání pravdy boj o přežití mladé vyšetřovatelky. (Netflix)

Recenze uživatele Ramanam k tomuto seriálu (4)

Ghúl (2018) 

Nečekaně výborný miniseriál z Indie. Mohu jen doporučit a popravdě současné průměrné hodnocení dle mého opravdu neodpovídá kvalitě, kterou tento seriál více než oplývá. Snad to není jen zemí původu, ale má to i nějaký skutečně objektivní důvod. Radhika Apte dokazuje, že je velmi nadanou herečkou a je pro mě radostí se na ni dívat. Předvedla výborný výkon, ale nebyla na to rozhodně sama. Temné, odcizené a nepřátelské prostředí. Dusivá, tísnivá a znepokojující atmosféra. Děsivé psycho i akční řezanice. Uzavřené vězení, různorodé postavy a jeden dosti podivný vězeň. Líbilo se mi, že se nejednalo jen o tupý vyvražďovací horor, kde se zabíjí bez rozmyslu kdokoliv, ale že i v tomto bylo něco hlubšího. Navíc je tu i přesah skrze totalitní systém a myšlení lidí, které ovládá. Je dobré se nad tím zamyslet a hledat podobnosti i v našem reálném světě. To celé navíc obohaceno výtečnou hudbou, která nesmírně pomáhá a povyšuje jak příběh samotný, tak i jeho dějové části. Bravůrně natočené po všech stránkách a já smekám. Jsem opravdu nadšený a za celek dát něco jiného než pět hvězd je naprosto nemyslitelné. ()

Out of the Smokeless Fire (2018) (E01) 

Už od prvních minut je cítit silná a hutná atmosféra, kterou dokresluje zaříkávání a zneklidňující, až trýznivá hudba. Ocitáme se v nedaleké budoucnosti, kde totalitní vláda bojuje s teroristy a vlastně s kýmkoliv, koho označí za nepatřičný záškodnický živel. Seznamujeme se s mladou muslimskou ženou (Radhika Apte), která chodí na akademii a je tak členem Výslechové jednotky. Je tedy více než součástí této totalitní mašinérie, která dokáže lidem velmi účinně vymazat vlastní myšlení z hlavy a nahradit ji „nejvyšší a jedinou pravdou", takže hlavní hrdinka neváhá bez jakkýkoliv výčitek udat vlastního otce, který se provinil jen tím, že je učitel a nebojí se vyučovat „zakázanou látku". Poté je náhle ještě před dokončením tréninku převelena do Speciálního Výslechového Centra, aniž by tušila pravý důvod. Zde se seznámí se všemi strážci i vězni. Upoutalo mě jedno dokonalé konstatování hlavní hrdinky, která směrem k muslimským vězňům říká: „Myslí si, že jsou muslimové. Islám zakazuje vraždění nevinných žen a dětí. Lidé uvěznění tady jsou jen vrahové a teroristé." To tesat do kamene. Stále ty stejné stupidní výmluvy. Ono jde o výklad slova „nevinných", který je pro každého jiný, takže se tím dá ospravedlnit vlastně cokoliv. A nevinní muži se mohou zabíjet? A kdo je hoden zavraždění nám jistě řekne nějaký osvícený duchovní. Krásné a zrůdné pokrytectví spojené s vnitřní slepotou, že? V závěru se všichni připravují na příjezd vůdce přední teroristické skupiny. Výborný vstup do příběhu na pomezí čtyř a pěti hvězd. Vzhledem k tomu, že to nebylo příliš akční a jednalo se čistě o seznamovací díl, tak dávám silnou čtyřhvězdu. ()

The Nightmares Will Begin (2018) (E02) 

Dle mého nejlepší díl, který se zaměřuje na výslech prominentního vězně a velmi mnoho podivně děsivých věcí, jenž se přitom dějí všem zúčastněným. Zde, jako i jinde platí, že neviděnné, ale velmi citělně vnímané napětí, strach, neznámo, děsy a běsy spojené s nadpřirozenem mají největší sílu, když nad nimi nemáme vůbec žádnou kontrolu, nedokážeme je pojmenovat a zařadit a jsou tak pro nás velkou neznámou. Po zhmotnění jsou rovněž děsivé a zlověstné, ovšem pro naše vnímání lépe uchopitelné, čímž ztrácí sílu. Atmosféra se dala krájet. Já byl plně vnořen do příběhu a nic jiného nevnímal. Přesně takto si představuji výborně odvedenou filmařinu, ať jde o jakýkoliv žánr. Jasná pětihvězda. ()

Reveal Their Guilt, Eat Their Flesh (2018) (E03) 

Závěrečná rubanice je rovněž skvělá. Hlavní hrdinka se dozvídá pravdu nejen o vězni, ale i o svém otci a skutečné vůli „strany", která není na první pohled viditelná, ale zato více než skutečná. Příznivci hororového vyvražďování si příjdou konečně na své. Psycho horor z druhé části je ve třetí nahrazen klasickým hmotným. Opět práce na jedničku. Napětí, akce, panika a zmatek... Kvituji, že se nejednalo o prvoplánovité zabíjení, kde se příběh jen vyžívá v krvi a utrpení. Mělo to i hlubší smysl a přesah. Závěr je též výborný, uzavře kruh a vytvoří nový. Kouzlo neznámého se sice vytratilo, ale na výsledku to poznat výrazně nebylo. Přeci jen byl druhý díl o něco silnější, a tak závěrečnou část hodnotím slabší pětihvězdou. ()

Reklama

Reklama