Reklama

Reklama

Mistři stavitelé

(seriál)
  • Francie A la conquête des mondes (více)
Francie, 2017, 8x52 min

Hrají:

Pierre Tallet

Obsahy(1)

1. Výš a ještě výš: V současné době jsou na světě tři megavysoké mrakodrapy nad šest set metrů. Jsou ztělesněním věčné touhy dotknout se nebe. Lidé se od nepaměti snaží stavět výškové stavby, počínaje Babylónskou věží a konče věží Chalífovou v Dubaji. Fyzik Richard Taillet se vydal po světě, aby studoval výškové budovy a ptal se na odborné názory vědců a inženýrů, které poháněla kupředu touha dosáhnout do oblak. Jak dokázali Egypťané postavit pyramidy, které byly téměř čtyři tisíce let nedostižnými výškovými stavbami? Jaké metody používali stavitelé katedrál? Jaké vědecké modely využívali inženýři při projektování těch nejvýznačnějších staveb?
2. Ikarův sen: Touha létat jako pták se táhne dějinami lidstva jako červená nit. Nadšení letci, vynálezci a vědci při plnění svého snu často riskovali život. Matthieu Barreau je inženýr, učitel a pilot. Vydal se po stopách těchto neohrožených průkopníků a jejich strojů, aby oživil vzdušné souboje leteckých es z první světové války. Jaké je tajemství nejslavnějších konstruktérů a kam se bude ubírat letectví v budoucnosti? Jaké vědecké bádání umožnilo lidem během necelého století dolétnout výš, dál a rychleji, a dobýt tak nebe?
3. Na vlnách oceánů: Sedmdesát procent zemského povrchu je pokryto vodou. A převážná část dějin velkých zeměpisných objevů je právě s moři spojena. Na nejrůznějších plavidlech – počínaje skromnými rybářskými čluny, které se plavily podél pobřeží Středozemního moře, až po pyšné galeony, které mířily přes oceán do Nového světa – se člověk vždy snažil překonat tuto největší přírodní překážku. Frédéric Restagno je fyzik a badatel. Vydal se na pouť ve stopách svých dávných předchůdců, aby se dozvěděl víc o technologiích a vědeckých objevech, které člověku umožnily doplout ke vzdáleným břehům, postavit se větru, odolávat náporu vln, a dokonce i rozrážet led…
4. Dobýt druhý břeh: Dostat se přes vodu, překlenout zátoku a spojit se s protějším břehem. Nejprve to byla pouhá zvídavost, později nutnost, která poháněla člověka od úsvitu dějin k tomu, aby rozvíjel stavební metody a dovednosti, které by mu umožnily překonávat překážky. Ale mosty jsou víc než technologické skvosty. Umožňují zároveň spojení mezi lidmi. Léa Belloová je geofyzička. Spolu s ní půjdeme ve stopách výjimečných stavitelů a budeme odhalovat zákulisí výjimečných staveb a problémy, s nimiž se konstruktéři museli vyrovnat, aby postavili díla vyšší a větší než jejich předchůdci. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Galerie (10)

Reklama

Reklama