Reklama

Reklama

Folklór

(seriál)
Jižní Korea / Malajsie / Singapur / Japonsko / Indonésie / Thajsko, (2018–2021), 10 h 27 min (Minutáž: 48–61 min)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(12)

Obsahy(1)

Šestidílná hororová antologie Folklór z produkce HBO Asia se odehrává v šesti asijských zemích – Indonésii, Japonsku, Koreji, Malajsii, Singapuru a Thajsku. V jednotlivých epizodách, které vycházejí z hluboce zakořeněných mýtů a folklóru dané země, nechybí nadpřirozené bytosti a okultismus. Každá z epizod, na jejichž vzniku se podíleli režiséři z různých koutů Asie, byla natočena v jazyce země, v níž se odehrává. Seriál se snaží modernizovat či aktualizovat asijský horor, přičemž představuje rozličné druhy tohoto žánru, které jsou pro každou zemi charakteristické. Přestože zkoumá společenské dysfunkce způsobem, jaký je pro danou zemi specifický, témata, jimiž se zaobírá, rezonují napříč celým kontinentem. (HBO Europe)

(více)

Recenze (3)

dennykr 

všechny recenze uživatele

Koncept za jedna - šest epizod, šest režisérů z různých zemí, šest námětů vycházejících z lokálního folklóru. Mohla to být ukázková encyklopedie asijského hororu, ale ve výsledku jde spíše o výstavní skříň toho, jak nevyrovnaný jeho současný stav je. // Malajská epizoda Toyol je dost bizarně vystavěná povídačka, která spoléhá na jednoduché lekačky a "dramatické" odhalení v závěru. Působí jako laciné čínské horory, které se do mezinárodní distribuce často ani nedostanou. Ho Yuhang (poslední dva roky nadšeně objížděl světové festivaly s exploatací Mrs K) umí pracovat s montážemi, takže momenty, kdy kombinuje dvě až tři časové roviny uvnitř jedné scény jsou naprosto famózní. Ale nic moc dalšího jeho hodinka strachu nenabízí. // Thajský Pob je o dost zábavnějším rozkladem pravidel duchařských příběhů. Zatímco první polovina pracuje s tradičními tropy jako teď-se-zavřou-dveře-a-nikdo-tam-nebude, ta druhá podvrací všechno, co od takového příběhu čekáme. I duchové mohou mít strach! O tom se přesvědčí nedávno zesnulý Pob, když přijde strašit osamělého bělocha. Ti ukecaní Američané jsou totiž horší, než celá věčnost v záhrobí. Absurdně vtipné a geniálně vypointované. // Je to 50/50, ale předpokládám, že pro západního diváka může jít o zajímavou exkurzi do východního hororu, ale rozhodně ne svou schopností funkčně vyprávět nebo budovat napětí. Spíše diametrálně odlišným přístupem k žánru. // Dost zarážející potom je, že ani velcí žánroví tvůrci se prostě neumí adaptovat na krátký hodinový formát. ()

Kiisaki 

všechny recenze uživatele

Folklore je skvělý projekt - v teorii. Šest příběhů ze šesti asijských zemí o šesti různých tradičních monstrech tamního folklóru. Každý příběh poskytuje odlišnou perspektivu, originální styl a jedinečné pojetí, skrze které může divák zakusit střípek autentického orientálního děsu. Jenže v praxi se této myšlence nedalo dostát. Příběhy jsou tak trochu nezáživné, nezajímavé - občas až nehorázný a za-vlasy-přitažený cringefest. To sice k asijským hororům tak trochu patří, tyto příběhy ve mě ale zanechaly znuděné prázdno. ()

Naghavi 

všechny recenze uživatele

První 4 díly nepřinesly nic extra zajímavého, pátý už mne zaujal a závěrečný jihokorejský byl dle mého nejlepší, docela slušná psycho podívaná...Celkově za tuto antologii palec hore! Pokračování bych se nebránil, člověk se dozví nějaké zajímavosti z dané asijské země. ()

Reklama

Reklama