Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Intriky, skandály a podvody v nejvíc opěvované době naší republiky. Víte, jak se zbavit oponenta ve straně, či jak si ve vrcholné politice přijít k pěkným milionům? A také jak zaručeně někoho pošpinit, nebo provést skandál tak, aby se o něm mluvilo po celé Evropě? Tyto historické „recepty“ z dílny prvorepublikových pletichářů, podvodníků a nejrůznějších nestoudníků jsou náplní nového cyklu České televize. Osmidílný dokumentární cyklus o aférách a skandálech, které narušují idealizovaný obraz první československé republiky, chce odlehčenou formou ukázat, že první republika nebyla zcela tak idealizovaným prostředím, jak ji mnozí vnímají, že i tehdy byla spousta skandálů, starostí a problémů.Televizní dokumentární projekt je postaven na kombinaci inscenovaných sekvencí, které svým pojetím mají evokovat hraný film němé éry, a archivních filmových materiálů. Obě složky pak propojuje v organický celek postava průvodce pořadem, kterým je Martin Myšička. Diváci se s ním setkají ve stylizované prvorepublikové hospodě, kde žoviální výčepní právě hostí partu dobových štamgastů. V tomto prostředí průvodce glosuje mapovanou historickou událost, předčítá z tehdejších novin a snaží se tomu skandálnímu dění přijít na kloub. Za pomocí přítomného historika se mu to podaří. Ale i tak se stává, že z této hospody odchází s pocitem, že za první republiky se děly věci vskutku nepochopitelné. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Cheeter k tomuto seriálu (9)

Průšvihy první republiky (2018) 

Z celého cyklu mám dojem, že cílem není ani tak ukázat, jak to vypadalo v době první republiky, ale jaké nešvary jsou dnes kolem nás. Toho je dosaženo velmi jednoduchým způsobem, a to výběrem těch událostí. Našly bychom totiž i další, dobově mnohem vážnější, jakou byla např. Tukova aféra. Ale i tak se člověk leccos doví, jen to není tolik vypovídající, jak by mohlo být. A Myšička jako průvodce nezklamal. ()

Syfilis poslance Stříbrného (2018) (E01) 

Opět jedno bulvární téma, které se v cyklu ještě objeví. Což vím hlavně proto, že jednotlivé díly nesleduji tak, jak šly za sebou. Ups. ()

Šumavská vzpoura (2018) (E02) 

O tomto "povstání" jsem do teď nevěděl, ale zní to logicky. Takové tendence byly, to vím. Hlavně pak s českým fašismem. ()

Sázavská aféra (2018) (E03) 

Pokud mohu mluvit za tento díl, tak tento cyklus vypadá jako povedenější dokument, který se ČT povedl. Tento konkrétní díl mi přišel pěkně zpracovaný, to hlavní bylo řečeno a zároveň si díl nehrál na něco víc, než ve skutečnosti je, což se u některých dokumentů stává. ()

Silvestr v Hulvátově (2018) (E04) 

Poněkud slabší epizoda, boj s bulvárem je prostě nekonečný. ()

Poslední boj husitů (2018) (E05) 

Tenhle dokumentární seriál si dokáže uchovávat celou dobu podobně velkou úroveň, což nebývá obvyklé. A seriál celý je podle mě takové skryté srovnávání s dnešní společností. ()

Filmový skandál (2018) (E06) 

Další z událostí, kterou jsem neznal, nicméně to, že u nás byly protiněmecké nálady, to víme. ()

Lihový kšeft senátora Práška (2018) (E07) 

Karel Prášek byl takovým předobrazem současných politiků, to víme dlouho. Akorát tady ho podali v takovém světle, že cílí na jednu konkrétní aféru, přitom by se nechal srovnat s kde kým z dnešní doby. ()

Insigniáda (2018) (E08) 

Nejlepší byla asi ta vysvětlující douška o tom, jak byla národnost vnímaná v době Karla IV. a od 19. století. Krásně řečeno v několika málo slovech. ()

Reklama

Reklama