Reklama

Reklama

Janáček Brno 2016

(TV film)
Dokumentární / Hudební / Krátkometrážní
Česko, 2016, 26 min

Hrají:

David Radok

Obsahy(1)

Téměř třicítka špičkových produkcí ve dvanácti dnech a dvanácti brněnských sálech na hudebním a divadelním festivalu. Přední světoví režiséři a interpreti pohledem reportážní kamery: Robert Carsen, Calixto Bieito, David Radok, Ian Bostridge, Julius Drake, Ivo Kahánek a další. Mezinárodní festival Janáček Brno se koná jako bienále, které jako jediné na světě prezentuje Leoše Janáčka přímo v místech, kde působil, žil a tvořil více než padesát let. Základem festivalu jsou operní představení domácích i zahraničních operních scén, konfrontace pojetí inscenací významných osobností i uvádění světových premiér, doposud nezveřejněných prvních verzí děl Leoše Janáčka. Festival nabízí symfonické i komorní koncerty, matiné, kolokvia, pořady pro děti, výstavy, alternativní koncerty, divadelní či filmová představení spojená se skladatelem. Při nultém ročníku v roce 2004 byly uvedeny všechny Janáčkovy opery, druhý ročník měl název Janáček versus expresionismus a nesl se v duchu pocty velkému propagátorovi Janáčkova díla Siru Charlesi Mackerrasovi, třetí ročník s názvem Genius loci připomněl některé slavné brněnské rodáky, mezi nimiž byli mj. Pavel Haas a E. W. Korngold... Pátý ročník v roce 2016, o němž pojednává předkládaný dokument, byl ve znamení Očekávání, což je také název Schönbergovy opery, která byla uvedena v režii Davida Radoka společně s Bartókovým Hradem knížete Modrovouse. Soubor Janáčkovy opery připravil rovněž premiéru Káti Kabanové v režii Roberta Carsena. Národní divadlo Brno se tak stalo prvním divadlem v České republice, ve kterém byla nastudována inscenace tohoto světoznámého režiséra. Formou pohostinského představení vystoupilo Státní divadlo Norimberk s provedením opery Z mrtvého domu v kontroverzní režii Calixta Bieita. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tuhle hudbu vyloženě neposlouchám, ale je to příjemná komentovaná prohlídka s komentáři a ukázkami z Janáčkova emociálního díla. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Příjemné připomenutí minulého bienále festivalu Janáček Brno. Carsenova Káťa, která tehdy měla premiéru, je zatím to nejlepší, co jsem kdy na jevišti Janáčkova divadla viděl. Za zmínku stojí i kratičký komentář letos zesnulého Johna Tyrrella nebo neméně zasvěcené názory různých interpretů Janáčkova díla. Snad vznikne podobný (a třeba delší) snímek i o letošním, rozsahem ještě velkolepějším bienále. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama