Reklama

Reklama

Zákulisí syrské dynastie

(seriál)
  • Velká Británie A Dangerous Dynasty: House of Assad
Velká Británie, 2018, 3x60 min (Televizní verze: 89 min)

Režie:

Nick Green

Kamera:

Charlie Laing

Hrají:

Bašár al-Asad (a.z.), Richard Nixon (a.z.), Tony Blair (a.z.), George W. Bush (a.z.), Hillary Clinton (a.z.), Barack Obama (a.z.), Vladimir Putin (a.z.)
(další profese)

Obsahy(1)

Tato série vypráví příběh dynastie Assadů. Základem je pár, který se setkal a zamiloval v Londýně; prezident Bashar a jeho žena Asma. Ona byla dívka ze syrské rodiny narozená ve Velké Británii, on byl na stáži jako oční lékař v nemocnici St Marys v Paddingtonu. Netušili, že budou vládnout Sýrii. A nikdy by je ani nenapadlo, kam jejich vládnutí povede. Prozkoumáme moderní historii Sýrie z jiného úhlu, z pohledu jejich rodiny. (National Geographic)

(více)

Recenze (2)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokument mapující osud jedné blízkovýchodní diktátorské rodiny, která má svojí strukturou blíže spíše k mafii. Na rozdíl od tradičních blízkovýchodních a severoafrických diktátorů, kteří byli karikaturami sebe sama, Asad chodí slušně oblečen a navenek působí až noblesním dojmem, takže ho méně bystří lidé za diktátora ani nepovažují, ačkoliv není nic jiného než despota, válečný zločinec a podporovatel mezinárodního terorismu. Dokument pak přináší velmi osvěžující pohled za tuto umělou PR fasádu Asada a jeho velmi půvabné manželky, kteří se společně na veřejnosti a zvláště před západními kamerami rádi prezentují jako moderní a pokrokoví pacifisté, kterým vždy záleželo na blahu obyčejných Syřanů, když je tedy zrovna nenechali bombardovat plynem nebo nerozkázali armádě střílet do demonstrací. O konflikt v Sýrii se už nějakou dobu zajímám a mohu potvrdit, že tvůrci dokumentu pracují s reálnými fakty a za celou stopáž jsem nezaznamenal jedinou manipulaci divákem ve jménu nějakého názoru, pokud za to tedy nějaká sněhová vločka nebude považovat velmi trefný ironický tón doprovodného komentáře, který občas nepřímo zesměšňuje lživá prohlášení Asada. Zcela jistě se zde v průběhu času objeví komentáře plné vzlykání nad americkou propagandou, které napíší tradiční idioti přesvědčení o své pravdě díky hltání šílených dezinformací a záměrné slepotě vůči reálným informacím z tamního složitého konfliktu a ještě složitější problematiky. Pokud se budete chtít řídit podle názorů a hodnocení těchto nekritických fanatiků, kteří Blízký východ ani nedokážou najít na mapě světa a ve jménu svého obdivu k ruskému carovi pokydají hnojem veškerá fakta, která jim nehrají do karet, dejte na ně. Pokud se ovšem chcete dozvědět relevantní informace o pozadí jednoho bezvýznamného diktátora, na jehož dvorečku se rozehrál významný globální konflikt, dokument mohu plně doporučit a dodat, že při jeho sledování s vámi nikdo manipulovat rozhodně nebude. Dostanete zkrátka výsledek tradičně precizní a profesionální práce National Geographic. Hodnocena televizní verze (89 minut). 90 % ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Historie dynastie byla zpracována standartně. Na arabské jaro zbylo jen málo filmového času. Podle dokumentu Islámský stát tedy nechtěně stvořil Asad. Problém Sýrie je, že se skládá z mnoha navzájem se nesnášejících národností. Byl jsem u nás na panelové diskusi zástupců čtyř národností a pohádali se i zde. Myšlenka euromerické ideologie tzv. multikulturalismu zde narazila. Druhý problém je, že zdá se arabská temná mysl nemůže mít demokracii. Také zdá se vítězem je německá kancléřka Merkelová, která získala v demograficky vymírajícím Německu miliony nové pracovníky z řad uprchlých syrských mladých mužů, kteří asi těžko jednou budou zničenou Sýrii obnovovat. ()

Reklama

Galerie (15)

Reklama

Reklama